Megcsináltuk, amit megígértünk

Írta:  2014.02.05.
Megújult Pestszentimre városközpontja. A projekt zárását február 4-én az átépített PIK átadásával ünnepelte az önkormányzat.

− Megcsináltuk, amit megígértünk – foglalta össze a bő másfél éves, nagyszabású fejlesztőmunka eredményét Ughy Attila február 4-én a Pestszentimrei Közösségi Házban (PIK). A polgármester beszéde a Pestszentimre-városközpont megújítása projekt záróeseményén hangzott el. A program a kerület utóbbi két és fél évtizedes történetének legnagyobb fejlesztése volt, amelyet az imreiek valójában már sokkal régebben vártak.

Nem az a város

„Itt az idő, hogy a pestszentimreiek végre ne érezzék magukat mostohagyereknek ebben a kerületben” – fogalmazott Lévai István Zoltán alpolgármester 2012. május elején a projektindító sajtótájékoztatón.
A kerület vezetősége a fejlesztést akkor még a régi PIK-ben hirdette meg, abban az épületben, amely megnyitásakor, a nyolcvanas évek elején modernnek, korszerűnek számított, de mára – persze csak technológiai értelemben – vesztett régi fényéből. Ahogyan megújításra szorult az ikonikus épületnek számító patikaház, a baptista imaház, a katolikus templom, a Hősök tere, és ahogy új útburkolatot kívánt a Nemes utca és új parkolót a városközpont. A projekttel mindezeknek az igényeknek sikerült eleget tenni.

− Ezennel rendelkezésre bocsátjuk azt a megújult városközpontot, amelyet az imreiek már régen meg- és kiérdemeltek – mondta ünnepi beszédében a polgármester. – Nem volt könnyű megvalósítanunk, amit megígértünk, de a nehézségek emléke hamar elszáll, és csak az marad meg, hogy a XVIII. kerület egy több mint 800 millió forintos beruházással köszönte meg a helyiek közösségépítő munkáját. Megígértük és megtettük. Mint ahogy megígértük, és megcsináljuk a csatornázást, vagy ahogyan megígértük, hogy megtaláljuk a kiutat a szorongató adósságcsapdából, és most, kormányzati segítséggel, megszabadultunk a 12 milliárdos tartozástól. Ez a város már nem az a város: egy megújult kerületben és egy teljesen új Pestszentimrén élhetünk, amely végre kezébe veheti a saját sorsát, és amelyet már semmi nem akadályoz a további fejlődésben.

A pusztától a kerületig

Tarlós István, Budapest főpolgármestere beszédében – utalva arra, hogy ez a nagyszabású fejlesztés civil szervezetek és konzorciumi partnerek bevonásával, a főváros és a kerület együttműködésével valósult meg – fontosnak tartotta hangsúlyozni: a siker az összefogásnak köszönhető.

− Ez jó példa arra, hogy a főváros és a kerületek jó cél érdekében igenis képesek összefogni és hatékonyan együttműködni – mondta. – Tizenhat évig voltam Óbuda-Békásmegyer polgármestere, ezért jól tudom, mit jelent a város peremén élni, a helyi közösséget képviselni. Ezért a főváros vezetésének célja az, hogy a történelmi városrész rehabilitációjával együtt a külső kerületek is fejlődjenek. Így szolgálhatjuk a mindenki által óhajtott élhetőbb város megteremtését. Mindannyian tudjuk, hogy Pestszentimre az elmúlt évtizedekben szépen növekedett, de az infrastruktúra nem fejlődött ezzel együtt. Ezen változtat a most befejeződött beruházás. Köszönetet mondok mindenkinek, aki ebben segített.

− Pestszentimreiként személyesen kötődöm minden egyes helyszínhez, minden épülethez, ezért nagyon fontos nekem a városrész megújulása – fogalmazott Kucsák László országgyűlési képviselő, alpolgármester, aki a beruházás apropóján röviden felidézte a kerületrész fejlődésének történetét. – Az 1900-as évek legelején még összesen 268 ember élt Péteripusztán, majd évtizedenként duplázódott az itteniek száma. Ezzel próbált lépést tartani az infrastruktúra: mozi, majd kultúrház épült, 1988-ban pedig megnyílt a PIK. Ez az infrastruktúra azonban az elmúlt évtizedekben elmaradt a lakosság növekedése mögött. A mostani fejlesztéssel valóban új városrész született, amit képviselőként és imreiként is csak üdvözölni tudok.

Az ünnepségen részt vett Lévai István Zoltán és Csomó Tamás alpolgármester, valamint a konzorciumi partnerek és a civil szervezetek képviselői is. A gálaműsorban helyi művészek és kerületi intézmények csoportjai léptek fel.