Gyakorlatnak jó volt az első hó

Írta:  2014.02.07.
Nem okozott fennakadást a kerület mindennapjaiban az idei első hó. A január 29-én lehullott néhány centis téli csapadékkal könnyen megbirkóztak a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkagépei, munkatársai, akárcsak a lőrinci és az imrei lakosok.
A síkosságmentesítést ezúttal is környezetbarát anyaggal végezte a városüzemeltető cég, mindössze az úttestet kezelték az FKF Zrt. által biztosított útszóró sóval.

Jöhet a nagy hó is

Lepsényi Tibor, a Városgazda Zrt. műszaki és városüzemeltetési igazgatója elmondta, hogy a társaság teljes gépparkja mellett a mélyépítési és a kertészeti dolgozók is részt vettek a munkában.

– A hó mennyisége nem okozott problémát, az időjárás-jelentésekben jelzett ónos esőre koncentráltunk, hogy megelőzzük a lefagyást – mutatott rá Lepsényi Tibor. – Munkatársaink dolgoztak az összes közintézmény, így az önkormányzat, az iskolák, az óvodák, az orvosi rendelők és a rendőrség környékén is. Egy-két telefonhívást kaptunk, hogy vigyünk ki plusz szóróanyagot például egy óvoda parkolójába, de ez sem okozott gondot. Szórásra mindenhol, így a lakótelepeken és a parkokban is környezetbarát útkálit használtunk, a telephelyünkön bőven van belőle, így a mostaninál sokkal nagyobb havazás sem érne felkészületlenül minket.

Sózni tilos!

Évente 40-50 napon kell gondoskodni a fővárosi utak, utcák síkosságmentesítéséről. A járdákon ez az ingatlanok tulajdonosainak, használóinak a feladata, egy nap akár többször is.

A fás szárú növények védelmében az úttesten kívül tilos a sózás, a csúszásveszélyt környezetbarát anyaggal kell megszüntetni. Ilyen szóróanyag a természetes ásványi Zeolit, a zeolitot és kalcium-nitrátot is tartalmazó Zeokal vagy a kalcium-klorid pehely. Ezek mellett az egyszerűbb természetes megoldások, mint a homok, sóder vagy hamu szórása is megfelelő.

Megelőzni a bajt

A néhány centis hó szerencsére nem okozott baleseteket, és – amint azt dr. Kocsár Tibor, a Zsebők Zoltán Szakrendelő sebészeti és baleseti részlegének osztályvezető főorvosa elmondta – az azt követő hétvégi ónos esőben sem kellett az átlagosnál több sérültet ellátniuk.

– Az elcsúszásos baleseteknek mindenképpen a megelőzésére kell helyeznünk a hangsúlyt. Mindenki legyen tisztában a saját képességeivel, és ha ónos eső esik, vagy más okból síkos az út, ne induljon útnak az, aki idősebb, mozgásában korlátozott vagy ízületi beteg. Talán kivárható, amíg enyhül az idő, és csökken a balesetveszély.