A GPS is tévedhet

Írta:  K.Gy. 2018.01.19.

 

Érzékelik a Gilice tér környékén élők, hogy az átmenő forgalom egyre sűrűbb egyes utcákon. Lehet, hogy a probléma oka egyszerűen a GPS?

Észrevették és jelezték is a képviselőjüknek a Sólyom utca és a Varjú utca lakói, hogy a házuk előtt megnőtt az autóforgalom. Tóth Kálmán önkormányzati képviselő igyekezett tájékozódni az ügyben, és meglepő eredményre jutott.
– Azt egyszerű megfigyeléssel is észrevenni, hogy elsősorban kisteherautók, mikrobuszok közlekednek erre napközben – mondta a Városképnek. – A vizsgálatainkból az derült ki, hogy a környező kerületekből elsősorban a nullás és az autópálya felé haladók választják ezt az utat, s azért a Sólyom és a Varjú utcát, mert a GPS azt jelöli meg legrövidebb útvonalként.

DSC09225 copy


Tóth Kálmán szerint az idő kerekét nem lehet visszaforgatni, tudomásul kell venni, hogy a várost egyre növekvő autóforgalom terheli. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet enyhíteni a gondokon.
– Tárgyalunk a megoldásról, és több lehetőség is van. Az egyik az, hogy kitetetünk az érintett utcákhoz egy „átmenő forgalom tilos” táblát – magyarázta. – Ezt feltehetően sokan nem fogják figyelembe venni, viszont a frissülő GPS emiatt már nem ezt az útvonalat jelöli majd legrövidebbként. Emellett egy forgalomcsillapító küszöböt is el lehet helyezni a lakók védelmében. Megoldást jelenthet a fokozott rendőri jelenlét is, amely „leszoktatja” az autósokat arról, hogy itt vágjanak át. Tehát van megoldás, csak egyeztetés kérdése.