Megújul a sportszálló

Írta:  K.Gy. 2018.01.22.

A fejlesztések mellett az európai szolidaritásról is tárgyalt a képviselő-testület.

Újabb lépést tett a képviselő-testület azért, hogy a Thököly úti sportcentrum egészében megújulhasson. Emellett a január 18-i rendkívüli ülésen arról is döntöttek a képviselők, hogy az önkormányzat csatlakozik a sokszínű Európát célzó összefogáshoz, és ennek jegyében kihelyezik a városházára a székely zászlót.

IMG 5827 copy copy

A sportos kerület koncepciójának megfelelően az önkormányzat szívügye a sportlétesítmények felújítása, korszerűsítése. Ez párhuzamosan valósul meg több helyen: a Vilmos Endre Sportcentrumban, a Bókay-kertben, az óvodákban, ahol multifunkciós pályák épülnek és a Thököly úti Deák Ferenc „Bamba” Sportcentrumban. Ez utóbbi komplexumban most – a Magyar Kézilabda Szövetség pályázatának köszönhetően – a megromlott állapotú Sport- és Ifjúsági Szálló felújítása következhet. A testület úgy döntött, hogy az önkormányzat részt vesz a pályázaton.

Sokszínű Európát!

Európai polgári kezdeményezésként indult útjára 2013-ban a Minority SafePack – Egymillió aláírás az európai sokszínűségért mozgalom, amelynek célja az, hogy a nemzeti, nyelvi és etnikai kisebbségvédelem az európai uniós jog része legyen. Ughy Attila előterjesztésére a képviselő-testület úgy határozott, hogy csatlakozik ehhez az összefogáshoz, és ezzel egy időben kihelyezik a polgármesteri hivatal épületére a székely zászlót. A polgármester így fogalmazott az előterjesztésében: „Az egymás iránti szolidaritás az unióban is alapérték, a zászló kihelyezése pedig a határon túli magyarokkal érzett közösség kifejezése. Azért is fontos szimbólum ez, mert a közelmúltban többször is méltatlan támadás érte a székely autonómiatörekvést, csakúgy, mint magát a zászlót.”

Nem kellenek szervezők

Az illegális bevándorlás szintén téma volt a rendkívüli testületi ülésen. A képviselő-testület már korábban döntött arról, hogy az önkormányzat csatlakozik a kormány azon törekvéséhez, amelynek célja a kvóta szerinti kötelező betelepítés megakadályozása. Az Európai Parlament tavaly novemberben hozott határozatot arról, hogy egyes szervezetek vegyenek részt a bevándorlás szervezésében és a bevándorlók elosztásában. Tóth Kálmán (Fidesz-KDNP) előterjesztése alapján hosszas vitát követően úgy döntött a testület, hogy nem tartja kívánatosnak ilyen szervezet működését a XVIII. kerület közigazgatási határain belül.