Simon-botrány: A XVIII. kerület vezetése továbbra is várja a válaszokat

Írta:  2014.02.13.
Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata üdvözli, hogy a Fővárosi Főügyészség elrendelte a nyomozás folytatását a kerületi, 2008-as és 2009-es kötvénykibocsátásokkal kapcsolatban. A városvezetés reméli, hogy a vizsgálat segíthet megérteni azt is: hogyan halmozhatott fel az Önkormányzat előző vezetése több mint tízmilliárd forintos adósságot?

Minden eszközzel támogatjuk a nyomozást

A XVIII. kerületi Önkormányzat hivatalos tájékoztatást még nem kapott a vizsgálat elrendeléséről; természetesen üdvözli a Fővárosi Főügyészség döntését.
Minden eszközzel támogatja a konkrét ügy feltárását, és minden segítséget megad ahhoz, hogy minél hamarabb tisztázni lehessen a Simon Gábor eltitkolt vagyona és a XVIII. kerületi szocialista városvezetés zavaros ügyei közötti összefüggéseket.
Az Önkormányzat vezetése jelzi, hogy a választások után felállított „Elszámoltatási Munkacsoportja” közel negyven gyanús ügyben tett feljelentést.

Emellett a városvezetők továbbra is várják
a helyi MSZP válaszait a következő kérdésekre:


• Simon Gábor honnan szerezte többszázmillió forintos vagyonát; az eltitkolt pénzek összefüggésbe hozhatóak-e a szocialista városvezetés 2010 előtti tevékenységével?
• A kerületi MSZP – hetekkel a botrány kirobbanása óta – miért nem határolódik el Simon Gábortól, az ő tetteitől?
• A kérdéses időszakban (2000 – 2010) a kerületi MSZP-frakció tagjai, Mester László egykori polgármester, Szaniszló Sándor és Ferencz István egykori alpolgármesterek, Kőrös Péter frakcióvezető tudott-e az eltikolt vagyonról?
• Simon Gábor és az érdekeltségébe tartozó cégei milyen szerződéseket kötött/kötöttek 2000 és 2010 között az Önkormányzattal, illetve a kerületi önkormányzati tulajdonú cégekkel?
• Simon Gábor be nem vallott és le nem adózott megtakarításainak van-e köze ahhoz, hogy az előző Önkormányzat több mint 10 milliárd forintos adósságot halmozott fel?
• Hogyan értékelik Simon Gábor botrányát, illetve milyen felelősséget éreznek az eladósított kerület volt MSZP-s országgyűlési képviselőjének morális, illetve büntetőjogi értelemben is aggályos tetteiért?

2014. február 13.

Ughy Attila – polgármester
Kucsák László – országgyűlési képviselő, alpolgármester
Dr. Lévai István Zoltán, Csomó Tamás – alpolgámesterek