Folyik az adósságkonszolidáció

Írta:  2014.02.14.
Feltehetőleg az utolsó szakaszába érkezett az adósságkonszolidáció. Az állami segítségnek köszönhetően az önkormányzat a pestszentimrei szakrendelő és a Sportkastély helyzetének rendezése után visszavásárolja a nyomasztó terhet jelentő kötvényeket.

− Megdöbbenéssel értesült a történtekről az önkormányzat, és még mindig válaszokat várunk – fogalmazott napirend előtti felszólalásában Lévai István Zoltán. Az alpolgármester Simon Gábor szocialista országgyűlési képviselő ügyére utalt ezzel, amely január–február fordulója óta foglalkoztatja a közvéleményt. Mint arról a kerületi média is beszámolt, az osztrák pénzügyi felügyelet 240 millió forintot talált egy Simon Gábor által Ausztriában nyitott bankszámlán. A képviselő eddig nem tudott elszámolni a pénz eredetével, és azt egyetlen adónyilatkozatában sem tüntetette fel. Az ügyet bonyolítja, hogy Simon abban az időszakban nyitotta meg a bankszámlát, amikor az MSZP választmányának elnöke volt, és a XVIII. kerületben is befolyásos személynek számított, és amely időszakban Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata kötvényt bocsátott ki, mégpedig a legrosszabb ajánlatot tevő banknál. Az ügyészség újra nyomozást indított ebben az ügyben.


Megújuló emlékművek

Különös figyelmet fordít az önkormányzat a helyi közterületek állapotának megóvására, ezen belül is a műemlékek rendben tartására, megújítására. Cél az is, hogy a Pestszentlőrincen és Pestszentimrén található közösségi terek oly módon újuljanak meg, hogy a régi értékek megőrzésével megfeleljenek a modern kor elvárásainak.

A Pestszentimre-városközpont megújítása projekt egyik eleme volt a Hősök tere korszerűsítése. E folyamat egyik szimbolikus eseményeként tavaly az Imre-ház néven újjászületett korábbi Patika-ház előtt tartották a helyi 1956-os megemlékezést, és ebbe a koncepcióba illeszkedett az első világháborús emlékműnél rendezett ünnepség is. A Hősök tere megújításával kettős célt sikerült elérni: miközben egy korszerű közösségi tér jött létre, megszépültek az emlékművek is.
Ugyanígy e két szándék találkozik egy új projektben, amely a Kossuth téri első világháborús emlékmű renoválását célozza. Ezt az emlékművet 1938-ban avatták fel, a készítője Visnyovszky Lajos helybeli szobrászművész volt. A nemcsak a Kossuth tér, hanem az egész kerület egyik ikonjának tekinthető mementóra mára igencsak ráfér a renoválás. A február 11-i ülésen a képviselő-testület arról döntött, hogy részt vesz a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán, amely első világháborús emlékművek állagmegőrző munkálataihoz ad forrást. Ennek révén visszakaphatja régi fényét Pestszentlőrinc egyik megbecsült szobra.

Kötvények vissza!

Megkezdődött az önkormányzati adósságkonszolidáció következő szakasza. A XVIII. kerület legsúlyosabb terhei közé tartozik azoknak a városfejlesztési kötvényeknek a törlesztése, amelyeket 2008-ban és 2009-ben bocsátottak ki. Az állami fedezetvállalással most lehetőség nyílt a kötvények visszavásárlására, amit meg is szavazott a képviselő-testület.

Körforgalom, Gelka-ház

A február 11-i ülésen hallgatta meg a képviselő-testület Galgóczy Zoltán fővárosi küldött beszámolóját. Galgóczy a beszámolójában összefoglalta a Fővárosi Közgyűlésben elért legfontosabb eredményeket. Ezek közül kiemelkedik, hogy a Béke tér felújítása, valamint a Baross és a Margó Tivadar utca kereszteződésébe tervezett körforgalom megépítése már ebben az évben elkezdődhet. A tervezési szakasz lényegében lezárult, a közgyűlés már korábban biztosította a kerületet a forrás előteremtéséről.

Megoldódni látszik a Gloriett-lakótelepen álló Gelka-ház épületének ügye is. A fővárosi és kerületi vegyes tulajdonban lévő ingatlanra az önkormányzat megfelelő vételi ajánlatott tett. Továbbá: mint Galgóczy Zoltán elmondta, Ughy Attilával közösen javasolták egy új buszmegállópár létesítését a 198-as busz vonalán a Méta utcai Aldinál. A BKK kedvezően fogadta a javaslatot, a tárgyalások folynak.