A tulajdonosok kezében lesz az Almáskert sorsa

Írta:  2014.02.20.
Az önkormányzat képviselő-testülete a márciusi ülésén készül elfogadni az Almáskert új szabályozási tervét. Ha ez megtörténik, akkor már a telektulajdonosokon múlik, hogy mikor kezdődhet el az érdemi munka.
Az önkormányzat képviselő-testülete a márciusi ülésén készül elfogadni az Almáskert új szabályozási tervét. Ha ez megtörténik, akkor már a telektulajdonosokon múlik, hogy mikor kezdődhet el az érdemi munka, azaz mikor épülhetnek meg az első lakóingatlanok ezen az új, kertvárosi övezetnek tervezett területen.

– Régóta próbáljuk mi is, és próbálták önkormányzati elődeink is rendezni az Almáskert sorsát. Most egy lépéssel közelebb kerülhetünk a megoldáshoz – mondta a témában február 17-én tartott tájékoztató fórumon Lévai István Zoltán alpolgármester. – A kérdéses terület két részből áll. Az egyik a víziközmű-társulás által érintett rész, amelynek az ügye előbbre tart. A másik területrészen még hátravan a telekalakítás, amelynek megkezdéséhez szükséges, hogy a képviselő-testület elfogadja a szabályozási tervet, amire jó esélyt látok.
Mártonffy Miklós, Pestszentlőrinc-Pestszentimre főépítésze kiemelte, hogy az önkormányzatnak a szabályozási terv megvitatása és elégedettség esetén annak elfogadása a feladata, a telekalakítás már a tulajdonosok megegyezésén múlik. Az 1998 novembere óta belterületnek számító Almáskert legnagyobb gondja az, hogy az építési telkek kialakításához úgynevezett telekcsoport-újraosztást kell végrehajtani, ami sok tulajdonos egyetértését igényli. Mintegy 170 tulajdonos 143 telket birtokol itt, közülük néhányat az önkormányzat. A telekalakítás szempontjából az Almáskert problémás része nagyjából az Alacskai út, a Platánliget utca, a Határ út és az Orgonafüzér utca által határolt terület.

Bár a főépítész kérte, hogy a fórum résztvevői szorítkozzanak a szabályozási terv megvitatására, érthető módon a hozzászólások többnyire a telekalakítás körüli vitákról szóltak. Abban viszont a jelenlevők többsége egyetértett, hogy ezt a kérdést csak közösen oldhatják meg, és hogy tőlük függ, mikorra egyeznek meg a telkek pontos helyét és méreteit illetően, és mikor kezdődhetnek meg az első építkezések.