Az ördög is megadta magát

Írta:  Gönczöl András 2018.02.05.

Gálaműsor keretében vizsgáztak a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola diákjai február 4-én a Pestszentimrei Sportkastélyban.

Gálaműsor keretében vizsgáztak a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola diákjai február 4-én a Pestszentimrei Sportkastélyban. Sok százan voltak kíváncsiak a 2017–18-as tanév első félévének tanulmányi eredményeire.

VAA 2414 copy

Az iskola nevében szereplő alapfok az előadás minőségét látva a felsőfokig rugaszkodott, pedig az előjelek nem voltak kimondottan biztatók. Az influenza ördöge megtizedelte a tánccsoportok létszámát, nem kímélve a tanárokat sem. Na, azért még az ördögnél is több kellene egy Tébláb-műsor meghiúsításához. Vörös Árpádnak, a Tébláb Táncművészeti Alapítvány elnökének és egyben a műsor vezetőjének felkérésére több száz torokból harsogott fel a „balázsolós” ének. Álljon itt egy rövid részlet: „Ó, Szent Balázs, légy mellettünk, óvj meg minden bajtól, torokfájás, más nyavalya tőlünk elmaradjon!” A fohász meghallgatást nyert.

VAA 2390 copy


– Amikor a téblábosok előadásait nézzük, vagy bármelyik gyermeket látjuk, ahogy a néptánc világába kalandozik, gondoljunk arra, hogy minden egyes mozdulat, dobbantás, szökkenés egy-egy lépés a magyar kultúra, a nemzetünk történelmében – mondta a köszöntőjében Ughy Attila polgármester. – Nálunk komolyan veszik a kultúrát, és ha csak lehet, vidámságot és örömet kovácsolnak belőle. Hála és köszönet legelébb Vörös Árpádnak, aki megálmodója és motorja ennek a csapatnak. De hála és köszönet illet minden pedagógust, tánctanárt és diákot, akik élik és értik mindazt a szépséget, amit a Kárpát-medencében az őseink teremtettek, akik azt továbbviszik, ápolják és fényesítik.

VAA 2464 copy


Látványosabbnál látványosabb táncprodukciók követték egymást a színpadon. Tizenhét műsorszám, tizenhétféle élmény. Az első alkalommal fellépő apróságoktól a szülői tánccsoportig mindenki mindent beleadott, fáradtság és bágyadtság jele nélkül. Egyes vélemények szerint a néptáncnak lázcsillapító hatása is van.
– Szeptembertől a mai napig időarányosan érleltük az előadott számokat – árulta el Gorácz József, az intézmény igazgatója. – Most, a félidőben egy nyersebb változatot mutattunk be, az év végi vizsgára már egy érettebb koreográfiával, előadással lepjük meg magunkat és a közönségünket.
A gáláról hazafelé tartva újra kellett értelmeznem a nyers szó jelentését…

VAA 2435 copy