Célegyenesben az airLED program

Írta:  2014.02.24.
A repülőterekre irányuló tömegközlekedés fejlesztése az egyik sarkalatos pontja az európai uniós airLED projektnek.
A repülőterekre irányuló tömegközlekedés fejlesztése az egyik sarkalatos pontja az európai uniós airLED projektnek. Ahhoz, hogy megvalósuljon a program fő célja, a helyi gazdaság élénkítése a légikikötők vonzáskörzetében, először is megfelelő színvonalúvá kell tenni a közlekedési infrastruktúrát. Ez derült ki azon a vecsési találkozón, amelyen a február 13-i bolognai konferencia tapasztalatairól számoltak be a projektben részt vevő magyar szakemberek.

A program szakmai partnereinek összejövetelén Lévai István Zoltán alpolgármester fontos állomásnak nevezte a Bolognában tartott MasterClass-konferenciát, és kiemelte, hogy az év végén lezáruló projektben most még van lehetőség összegezni a tapasztalatokat és pótolni az esetleges hiányosságokat. Az airLED projekt a gazdasági fejlesztési lehetőségek előkészítésére irányul, arra, hogy olyan tervek szülessenek, amelyek a következő uniós költségvetési periódusban garantálják a pályázatokon való sikeres részvételt. A programban Pestszentlőrinc-Pestszentimre a lengyel Mazovia, az olasz Emilia-Romagna tartománnyal és a szlovén Gorenjska régióval közösen vesz részt.
A bolognai találkozó tapasztalatairól szólva Soóki-Tóth Gábor, a projekt hazai tematikus szakértője kiemelte, hogy valamennyi helyszínen fontos a közlekedési infrastruktúra fejlesztése.
– Ez nem csupán a repülőterek közúti elérhetőségét jelenti, hanem hangsúlyozottan a kötöttpályás, gyorsvasúti megközelítésüket is – mondta előadásában.
A szakértő kiemelte, hogy a repülőterek stratégiai jelentősége az elmúlt ötven évben rendkívüli módon megváltozott. Míg a polgári repülés aranykorának nevezett ötvenes–hatvanas években a repülőterek világa szinte mitikusnak számított, addig az utóbbi két-három évtizedben sokkal hétköznapibb lett a világuk.
– Komplett szolgáltatóközpontokká, kisebb városokká váltak a repülőterek, most pedig az a cél, hogy a kerítésen túl, a térségi településeken, a közvetlen környezetben alakuljanak ki jól működő gazdasági övezetek – összegezte Soóki-Tóth Gábor.