Újjászületik a Büdi-tó

Írta:  2014.02.28.
Az idei év egyik legnagyobb szabású tervezett környezetvédelmi beruházása a kerületben a Büdi-tó rekultivációja.
Az idei év egyik legnagyobb szabású tervezett környezetvédelmi beruházása a kerületben a Büdi-tó rekultivációja. A Lakatos-lakótelep szomszédságában lévő egykori agyaggödröt és a környékét szinte mindenki ismeri, de a tó történetéről keveset tudunk.

– Félig tréfásan a magyar futballhoz tudnám hasonlítani a tavat. Mindenki hallott róla, van róla véleménye, de valójában kevesen ismerik igazán – mondta Kádár Tibor fideszes önkormányzati képviselő, aki régóta szívén viseli a Büdi-tó sorsát. – A történet az 1960-as évek előtt kezdődött, amikor a Pestszentlőrincen működő téglagyárat az ezen a területen is megtalálható agyaggödrökből származó anyaggal szolgálták ki. A Büdi-tó helyén is egy agyagmeddő volt, amelyet végül a magas talajvíz ellepett, kialakítva ezzel magát a tavat.

Saját erőből

A tó partján lévő erdős terület helyén bolgárkertészet volt, amely az iparosodás növekedésével és a Lakatos-lakótelep felépülésével fokozatosan megszűnt.
– A vízzel telt agyagmeddők megmaradtak, és a lakótelep építését követő évtizedekben eliszaposodtak, ami miatt már víz sincs igazán a Büdi-tóban, mert a talajvíz ezen az iszaprétegen nem tud áttörni. Ugyanakkor sajnos sokan illegális szemétlerakónak kezdték használni a helyet. Autóroncsok és -gumik kerültek már elő a tóból, de hogy pontosan mi minden van még benne, az csak a meder kikotrásakor fog kiderülni.

Profik mentik a tavat

A képviselő az önkormányzat környezetvédelmi csoportjával közösen, több szakmai tanulmány segítségével dolgozott azon, hogy elkezdődhessen a Büdi-tó megmentése, pihenőtóvá alakítása. A tavat ezen a télen a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. kertészeti csoportja tisztította ki szakszerűen, a későbbi munkálatokhoz pedig a hasonló munkában ugyancsak jártas erősítést kap a kerület.
– Szeretnénk visszaadni a tavat az itt élőknek. Két éve már elkezdődött a partfal kotrása, a szemét elszállítása, és a rendszerváltozás óta először a sást is levágták, – mondta a képviselő. – A projektben egy olyan profi cég vesz majd részt, amelyik az egykori Ecsedi-lápon, illetve a nyírbátori lápvidéken végezte a rekreációs munkálatokat, azaz jártas a vizes élőhelyek megőrzésében.
A tervek szerint idén elkészülő beruházás során egy 106 méter hosszú és 53 méter széles tó alakul ki. A több mint 5500 négyzetméteres tófelület látványát a tavat körbefogó térkő járdáról várhatóan esténként, villanyfénynél is megcsodálhatják az idelátogatók.
 

A képviselő kiemelte, hogy az önkormányzat saját erejéből indította el a tó rekultivációját.
– Ez azért fontos, mert a kerület előző, szocialista vezetése semmit sem tett a tó rendbetételéért. Amikor a Büdi-tóról beszélünk, akkor nem a Nefelejcs- pihenőparkról van szó, ahova annak idején kitettek néhány kukát és pár padot, majd kiírták, hogy Nefelejcs-pihenőpark. Magához a tóhoz 1990 óta valójában senki sem nyúlt.

Két év munkája

A Büdi-tó megmentése már 2011-ben elkezdődött. Az első két év a jogi előkészítéssel telt, ugyanis az önkormányzatnak számos engedélyt kellett beszereznie a különböző hatóságoktól.
– A szakhatósági engedélyek megszerzése, a tanulmányok és állásfoglalások bekérése, a különféle talajtani és vízminőség-vizsgálatok töltötték ki ezt a két évet – sorolta Kádár Tibor. – Tavaly októberben az önkormányzat végre megkapta a vízjogi létesítési engedélyt. Eddig csaknem 3 millió forintba került az, hogy minden a jogszabályoknak megfelelően történjen. Most már a tó van soron, amelyet újraélesztve idén ősszel szeretnénk átadni a lakosságnak.