Kossuth tér: az új városközpont

Írta:  K.Gy. 2018.02.14.

Nemcsak szebb, nagyobb is lesz a terület.

 

Már a Kossuth teret megújító beruházás 2015 őszén befejeződő első ütemének sikere is bizonyította, hogy a pestszentlőrincieknek szükségük van egy modern, igényes, szép városközpontra. A most folyó második ütem lezárulásával egy olyan tér jön létre, amelyik megőrzi eredeti arculatát, ugyanakkor a kor igényeinek is megfelel.

legi rerrich II

Két tény bizonyítja a Kossuth tér megújulásának sikerét. Az egyik az, hogy a Budapesti Építész Kamara és a Tér_Köz pályázattal a projektre forrást biztosító Fővárosi Önkormányzat a teret megújító tervező, Sajtos Gábor és csapata, a Sagra Építész Kft. munkáját 2017-ben Budapest Építészeti Nívódíjával ismerte le. A másik az, hogy az első ütem befejezésével a pestszentlőrinciek azonnal belakták a teret, és láthatóan azóta is jól érzi ott magát idősebb és fiatal egyaránt. Ezt a célt tartották szem előtt a tervezők, illetve követi a közbeszerzési pályázaton győztes kivitelező is a második ütem éppen folyó megvalósítása közben.

A zöld marad

Az első ütemben a tér Üllői út felőli oldala, illetve a Thököly úttal alkotott kereszteződés felőli része új sétányokat, világítást, térbútorokat kapott, s felépült itt a modern kiállítóhelyet és kávézót magában foglaló pavilon. A második ütemben a tér belső fele újul meg egészen a Sztehlo iskola, illetve a templomok vonaláig.
– Egységes arculatú, de három elkülöníthető részből felépülő parkot lát majd a látogató a munkálatok lezárultával – tájékoztatott Jankovits Vera főépítész. – A Gyöngyvirág utca felőli rész őrzi majd leginkább a tér egykori tervezőinek eredeti szemléletét, a sétány, a világítás, a térbútorok itt elsősorban az idősebb látogatók kényelmét fogják szolgálni. A Thököly út felőli rész pedig inkább a fiatalok igényei szerint formálódik, itt lesz felállítható a rendezvények alkalmával a mobil színpad is.

kep3


Jankovits Vera azt is elmondta, hogy a tér középső egysége pihenőpark lesz. A munkálatok során átalakul a Petőfi-emlékmű körüli terület, az új burkolattal alkalmasabb lesz ünnepségek lebonyolítására. A kivitelező kialakít egy dombszerűen kiképzett, gumiburkolatú területrészt is, ahol a kisgyerekek biztonságban játszhatnak.
– Az első ütem során is a fő célok között szerepelt, hogy a zöldfelület ne sérüljön. A munka végeztével tulajdonképpen a korábbinál több növény kapott helyet a területen – tette hozzá a főépítész. – A fák, a bokrok és a virágágyások megőrzése továbbra is fontos szempont.

16 vízsugár

Aki bejárta már a megújulóban lévő Kossuth teret, láthatta, hogy egy érdekes motívum, a kerülethez ezer szállal kötődő Kondor Béla egyik grafikájáról átemelt angyalalak mindenünnen visszaköszön. A szakemberek az építés során „Kondorkának” nevezték el ezt a motívumot, amellyel találkozhatunk az új térrész sétányain, utcabútorain is.
A Kossuth tér a munkák végére bizonyos értelemben meg is nő.
– Az új burkolat elér majd egészen a Sztehlo iskola, illetve a templomok lépcsőjéig – magyarázta Péterszegi Imre projektmenedzser, a Városrehabilitáció18 Zrt. munkatársa. – Ezt azért tudja megoldani a kivitelező, mert az egyházak átengedték használatra az eddig kerítés mögött húzódó saját területük egy részét.
A tér új éke lesz egy vízjáték: a burkolatból feltörő 16 vízsugarat gyűrűs LED- világítótestek világítják meg, így azokban a tavaszi, nyári estéken is gyönyörködhetnek a park látogatói.

ter koz