Jobb feltételek a mozgáskorlátozottaknak

Írta:  sajtóközlemény 2018.02.22.

A kormány támogatja a mozgáskorlátozottak autóvásárlását.

 

A mozgássérülteknek az állapotuk miatt sok mindennel kell megküzdeniük, s gyakran elszigetelődnek az élet különböző területeitől. Aki a mozgásában korlátozott, akinek az egyedüllét kényszerűség, támogatás hiányában hátrányt szenvedhet a munkavállalás, a tanulás és a gyermeknevelés értékes tevékenységében is.

6. B. mozgáskorlátozott autó 1

A kormány eddig is segítette közlekedési kedvezményekkel a súlyosan mozgáskorlátozottakat, így támogatta az autóvásárlásukat is. Tehát mi változott 2018. január 1-jétől?
Az állam az új vagy legfeljebb ötéves autó vásárlását támogatta, s ennek a feltételei módosultak. Az eddigi szabályozás szerint a támogatást kizárólag kölcsön felvétele mellett kaphatták az érintettek, mert a támogatás felhasználását a kölcsönszerződés megkötése jelentette. A módosítás elsődleges célja az, hogy a kölcsönszerződés ne legyen kötelező, csak választható lehetőség.
A korábbi szabályozási koncepció szerint tehát a támogatás felhasználásának a kölcsönszerződés megkötése minősült. A jelenlegi szabályozás szerint mikor mondható, hogy a támogatást felhasználták?
A módosítást követően új vagy legfeljebb öt éve forgalomba helyezett személygépkocsi esetében a megítélt támogatás felhasználását az adásvételi szerződés megkötése jelenti, mivel kölcsönszerződést a jövőben nem minden esetben kötnek.
Használt személygépkocsi esetében a támogatás felhasználását akár a magával a közreműködő szervezettel, akár bármelyik, személygépkocsik értékesítésével foglalkozó, adószámmal rendelkező szervezettel vagy személlyel (autókereskedő) kötött adásvételi szerződés jelenti. A használt autók esetében továbbra is megmarad a szabad típusválasztás lehetősége.
Új jármű esetén az a változás, hogy a támogatás már nemcsak a kötelező kölcsönszerződés, hanem adásvételi szerződés keretében is felhasználható. Új járműnek minősülő személygépkocsi úgynevezett szerzési támogatással kizárólag a pályázat útján kiválasztott közreműködő szervezettől (Lehetőségautó Kft. – www.lehetosegauto.hu) vásárolható meg, s a gépkocsi gyártmányára (Suzuki) vonatkozó előírások is maradnak. A támogatás felhasználásának határideje a korábbi három hónap helyett négy hónap.
Milyen kötelezettségek vannak, amennyiben a gépjármű megvásárlásához mégis szükség van kölcsönre?
A módosítás nyomán a jármű megvásárlásához szükséges kölcsönt az ügyfél bármelyik magyarországi pénzintézettől igényelheti. Ez a módosítás a 2017. december 31-ét követően kiadott támogatást megállapító határozatok tekintetében érvényes.

Hova forduljon, mit kell tennie annak, aki igényelni szeretné ezt a támogatást?
A szerzési támogatási kérelmet évente kétszer lehet benyújtani – az első félévre március 31-ig, a másodikra április 1. és szeptember 30. között – a területileg illetékes Budapest Főváros Kormányhivatala III. Kerületi Hivatalánál (1033 Harrer Pál u. 9–11. 1300 Budapest, Pf. 332) személyesen vagy postán. A kéreleműrlap és a részletes tájékoztató letölthető az alábbi hivatkozásokról: http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/hirek/mozgaskorlatozottak-kozlekedesi-tamogatasa és http://lehetosegauto.hu/letoltesek.
Részletes felvilágosítás a 896-3542-es telefonszámon is kérhető.

Az egyablakos ügyintézés keretében természetesen a kerületi kormányablakoknál is beadható a kérelem.