Kalandpálya és lőtér a Bókay-kertben

Írta:  2014.03.14.
Két új sportolási lehetőséggel bővül idén tavasszal a Bókay-kert kínálata. A régi, földbe vájt pincék felújításával egy lőteret alakítottak ki, amelyet elsősorban a Lőrinc 2000 SE új öttusa-szakosztálya használ majd.

A klub ugyanakkor lehetőséget ad azoknak a fiataloknak vagy éppen idősebbeknek, akik ki akarják próbálni a modern lézeres – így veszélytelen – lövészetet. Az extrém sportok kedvelőinek örömére pedig egy profi kalandpark épül a kertben, első körben 35-35 gyerekeknek, illetve felnőtteknek való akadállyal.

Ingyenes lövészet

– Egy ideje már gondolkodtunk a kollégáimmal a lőtérnek helyet adó pince hasznosításáról, amikor a Lőrinc 2000 SE megkeresett, hogy a lövészethez használt eszközeik tárolásához állandó helyre volna szükségük – mondta Csempesz Iván, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Sport, Rendezvény és Média Divíziójának vezetője. – Az intézményüzemeltetési divízió munkatársai rendbe hozták a pincét, s ennek két szárnyában kap helyet a lőtér, illetve a tárolóhelyiség. A pince használatáért cserébe a klub vállalta, hogy egy héten háromszor, hétfőn, csütörtökön és pénteken, előzetes telefonos bejelentkezést követően bárki ingyenesen próbálhatja ki ezt a sportágat.


A kerületnek is van bevétele a kalandparkból


A vállalkozó a Bókay-kert eddig használaton kívül álló területét bérli, s a kalandpark a saját beruházásában épül két ütemben, hozzávetőleg 50 millió forintos bekerülési értéken. A lehetőségekhez mérten mérsékelt árú belépődíjat tervez, illetve rendszeresen biztosít majd kedvezményes időszakot a pálya használatához. A legkisebbekre is gondolva egy díjmentes mini játszóteret is épít azoknak a gyerekeknek, akik még túl kicsik ahhoz, hogy a fákra szerelt akadályokkal próbálkozzanak.
 

Eszes János, a Lőrinc 2000 SE elnöke elmondta, hogy a lézerfejjel ellátott pisztoly nem lő ki lövedéket, tehát teljesen biztonságosan használható. A valódi légpisztoly elsütésének érzetét szifonpatron adja, így a lövészet élménye teljesen valósághű.

Egyedi pálya

Néhány évvel ezelőtt még működött egy kalandpark a Bókay-kertben, de a vállalkozó feladta az üzletet, noha a lakosság körében rendkívül népszerű volt ez a szórakozási lehetőség.

– Ezután is jöttek volna folyamatosan a vendégek, de hiába kerestünk meg majdnem egy tucat ezzel a sportszolgáltatással foglalkozó céget, üzleti okokra hivatkozva sorra visszamondták az erre vonatkozó együttműködési ajánlatainkat. Ebben a gazdasági válság is szerepet játszott, ami miatt nem mertek kockáztatni – fogalmazott a divízióvezető. – Felmerült a saját üzemeltetés lehetősége is, de ebben az esetben tízmilliós nagyságrendben kellett volna közpénzt beruházni a szükséges eszközökbe, amire a szorongató költségvetési helyzetben nem volt lehetőség. Végül tavaly novemberben sikerült megállapodnunk egy olyan vállalkozóval, aki Magyarországon és a környező országokban számos kalandpályát épített már, és aki hajlandó volt üzleti kockázatot vállalni annak érdekében, hogy a kerületiek is helyben juthassanak hozzá egy nívós sport-szabadidős szolgáltatáshoz.
A Bókay-kerti pálya egyfajta referenciapálya is lesz, amely olyan egyedi akadályokból épül, amelyek Magyarországon pillanatnyilag nem találhatók meg máshol.