Ünnepi megemlékezés Imrén

Írta:  2014.03.17.
Bányai Júlia emléktáblájánál emlékeztek meg 1848-49 eseményeiről a pestszentimreiek.

Egy asszony nagyságára emlékeztet Bányai Júlia emléktáblája. A szabadságharcban önként, álruhában, önmagát férfinak kiadva részt vevő bécsi műlovarnő az erdélyi hadszíntér számos helyén felbukkant.
– Egy harcos nő volt, aki a férfiak uralta világban vitt véghez nagy tetteket. Az ellenséges vonalak mögött gyűjtött híreket, majd Bem tábornok kapitánya lett – emlékezett Bányai Júliára Magyarné Teliska Gyöngyi, a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskola igazgatója. – Az ő cselekedetei bizonyítják, hogy a nők is kivették a részüket a szabadságharcból, megmutatva, hogy nehéz helyzetben szükség van olyan hősökre, akik példaként állhatnak a nemzet előtt.
Vasvári Pál kopjafájánál Pelyach István történész emlékezett meg az 1848–49-es eseményekről.
– A forradalom és szabadságharc résztvevőinek legnagyobb érdeme az, hogy valójában nemzetet teremtettek Magyarországon. Egy olyan nemzetet, amelybe vagyoni helyzettől, származástól, anyanyelvtől és vallástól függetlenül mindenki beletartozott.
Az emléktáblánál és a kopjafánál is koszorút helyezett el Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata nevében Ughy Attila polgármester. Ugyancsak tisztelettel adóztak a szabadságharcosok emlékének a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat, a kerületi pártok, civil szervezetek, a Vasvári Pál Polgári Egyesület, a Pestszentimrei Sportklub, valamint a helyi iskolák és óvodák képviselői.

Egymás megbecsüléséan alapult a forradalom sikere - megemlékezés Pestszentlőrincen