Történelem a Kondorban

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.03.27.

A kőszívű ember fiai színapdon: a Kondorban. Így emlékeztek 1848-ra.

Elsősorban fiatalok, kerületi általános iskolások nézték meg március 22-én a Kondor Béla Közösségi Házban az 1848–49-es szabadságharc emlékére előadott Kőszívű ember fiai című történelmi színjátékot.
A kerület általános iskolái közül a hetedik osztályosok vettek részt az eseményen, amelyet Galgóczy Zoltán nyitott meg. Az alpolgármester emlékeztetett a március 15-i ünnep jelentőségére és máig ható tanulságaira. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak fontos, hogy sokrétűen emlékezzünk meg a forradalomról és a szabadságharcról, s így a gyerekek ne csak a tananyag száraz tényeit sajátítsák el. Az önkormányzat azért állt a kezdeményezés mellé, hogy a tanulók színházi, vizuális élményt kapjanak, mintegy rendkívüli irodalomórában részesülve az előadáson – tette hozzá az alpolgármester.
A Nevesincs Színház előadásán a nézők az önkormányzat jóvoltából ingyen vehették részt. Így lesz ez a sorozat következő bemutatóján is, amikor a társulat Hegedűs Géza Az államalapító című történelmi játékát adja elő.

VAA 0059 copy


A Kőszívű ember fiaiban Jókai Mór azt mutatja be, hogy ki hogyan él meg egy sorsfordító történelmi pillanatot. Arra ösztönöz, hogy túl tudjunk lépni önös érdekeinken, és szolgálni tudjuk – akár áldozatvállalással is – a közösséget, a hazát. A kiélezetten tragikus helyzetek komorságát Jókai humora oldja fel, amely a fiatalok számára is élvezhetővé teszi az előadást.
A Nevesincs Színház 1992-ben alakult, és 2002-től Theatrum Hungaricum néven hirdeti ifjúsági előadásait, de természetesen felnőtt közönségnek is szánja azokat. A repertoárjukon mesejátékok, szépirodalmi alkotások, történelmi színjátékok és egyéb előadások szerepelnek.

VAA 0044 copy


A sorozat következő állomása tehát Az államalapító című történelmi játék lesz április 6-án, ugyancsak a Kondorban. Az előadás az államalapító I. István lelki és valóságos küzdelmeiről szól, azt az időszakot mutatja meg, amikor Géza fejedelem a halála előtt a fiára hagyja az országot. Apja halála után István első próbatétele hatalmának megvédése volt a pogány szellem félelmetes erejével, Koppánnyal szemben.

VAA 0033 copy