Lengyel húsvét, megszentelt ételek

Írta:  T.L. 2018.04.10.

Terülj-terülj asztalka fogadta a lengyel húsvéti ünnepségen a kerületben élő lengyeleket és családtagjaikat a Kondor Béla Közösségi Házban, ahol megáldották az asztalon lévő ételeket.


Már az intézmény folyosója is illatozott a sok finomságtól, volt itt minden, sonka, kolbász, vaníliás túró, lekvár, sajt és más jellegzetes, Lengyelországban kapható népszerű étel, amelyeket az ünnepre való tekintettel most meg is lehetett vásárolni. Bent, a nagyteremben, csaknem százan várták az estebédet, de előtte Balogh Katarzyna, a XVIII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Kristóf Grzelák plébánost, aki ezekkel a szavakkal áldotta meg a főasztalon kosarakban található hagyományos húsvéti ételeket:

P1130440


-Nagyon fontos nálunk, Lengyelországban, hogy mi van ilyenkor az asztalon, mert szimbolizálja a bőséget, a jólétet, az együvé tartozást, az ünnepet. Nemcsak azért ülünk az asztalhoz, mert éhesek vagyunk, hanem azért is, mert jó együtt lenni szeretteinkkel, barátainkkal. A húsvét a közös élmények, a szeretet ünnepe is, erősíti a család együvé tartozását. A sokféle ételt szombaton szentelik meg és vasárnap már megszentelten fogyaszthatjuk. A hús, a sonka a gazdagságot, a tojás, az új életet szimbolizálja, de az egyik legfontosabb a kenyér az asztalon, mert, ha az van, minden van…
Ezután mindenki, lengyel zene és gyerekek kis műsora mellett fogyaszthatták el a megszentelt finomságokat. Balogh Katarzyna elmondta lapunknak, hogy jelenleg körülbelül nyolcvan lengyel család él a kerületben és programjaikat az önkormányzat is támogatja.