Liszt-szobor a reptéren

Írta:  T.L. 2018.04.10.

 

Liszt Ferenc szobrot kapott a  repülőtéren, április 5-én.

Liszt Ferenc szobrot kapott a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, április 5-én. A világhírű zeneszerző portréját, ezentúl milliók láthatják majd évente, a Budapest Airport A2 terminálon, szabadtéren.

VAA 1265 copy

A kis „házi ünnepségen”, Szarvas Gábor, a Budapest Airport közkapcsolati igazgatója a következőket mondta:

- Nagy örömünkre szolgál, hogy a Miniszterelnökség kezdeményezésére felavathatjuk Kolodkó Mihály szobrászművész egyedi alkotását a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Nem ez az első alkalom, amikor megemlékezünk a repülőtér névadójáról, hiszen 2013-ban, innen nem messze, emléktáblát is avattunk a világhírű zeneszerző tiszteletére. A jeles szobrászművésznek ezen kívül van még két, Magyarországon található életnagyságú köztéri szobra, de ez az első magyarországi miniatűr köztéri alkotása, a repülőtéri Liszt-szobor. Örülünk, hogy Kárpátalja után, az anyaországban, először a világhírű zeneszerző nevét viselő budapesti repülőtér biztosíthatott helyszínt egy újabb Liszt-szobor részére. Az első visszajelzések alapján az utazóközönség nagy kedvence lehet, hiszen bár kicsi, mégis szemet szúr sokaknak. A forgalmi területen dolgozó kollégák szerint rengeteg közös fotó készült már vele. A repülőtér utasainak nevében köszönjük Kolodkó úr munkáját.​

VAA 1290 copy

- A köztéri szobrászat a fő érdeklődési területem – hangsúlyozta beszédében Kolodkó Mihály, Kárpátaljai szobrászművész, aki elmesélte, hogy Liszt Ferenc ábrázolásának gondolata már 2011-ben megszületett benne, amikor a repülőtér az ő nevét kapta születésének 200. évfordulója alkalmából. - A Kárpátalján ismert legenda - mely szerint Plotényi grófot és Liszt Ferencet szoros barátság kötötte össze - ihletett a miniszobor megalkotására, amit Ungváron avattunk fel, de szerettem volna egy nagyobb köztérben is elhelyezni a zeneszerző portréját, ami ma, Latorcai Csaba helyettes államtitkár úrnak és a Repülőtér vezetésének köszönhetően sikerült is. Felavattuk ezt a miniszobrot egy olyan helyen, ahonnan kis emlékkotta formájában világszerte száll majd Liszt Ferenc zsenijének szimfóniája.

Érdemes még megemlíteni, hogy a reptér forgalma, tavaly meghaladta a 13 millió főt, várhatóan ez az idén tovább növekszik, így igen sokan láthatják majd a nagy magyar zeneszerző szobrát.