Hogyan védekezzünk a csalók ellen?

Írta:  2014.04.04.
Lapunk tudomására jutott, hogy néhány napja ismeretlenek becsaptak egy idős kerületi lakost. Hatalmas összeget csikartak ki azért, hogy a telken belüli csatornázást elvégezzék.
Lapunk tudomására jutott, hogy néhány napja ismeretlenek becsaptak egy idős kerületi lakost. Hatalmas összeget csikartak ki azért, hogy a telken belüli csatornázást elvégezzék. Ha valaki gyanúsat észlel, kérjük, azonnal jelezze a hatóságoknak a hasonló esetek megelőzésére!

Kérjük az érintetteket, hogy saját érdekükben olvassák el ezt a cikket: mit kell tenni azért, hogy ne váljanak áldozatokká, hogy a csatornázásnak ne legyenek kárvallottjai?
A témát alaposan körüljárja az önkormányzat csatornázási aloldala: http://www.bp18.hu/csatornazas_hazi_rakotesekrol.

A legfontosabb tanácsok:

1. Ne csináltassák meg addig a házi szennyvízhálózatot, amíg nem rendelkeznek a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) által engedélyezett tervvel.
2. Az FCSM addig nem is ad ki ilyen jóváhagyott tervet, amíg a cég nem vette át hivatalosan az adott szakaszt. Senkit ne tévesszen meg az, ha az utcájában már elkészült a gerincvezeték! Az átadás-átvétel vízgyűjtő területenként történik, ami jellemzően több utcát jelent, és sokszor egyéb műtárgyak (átemelők) megépítését is. Jelenleg nincs a kerületben olyan szakasz, amelyikre már lehet rákötési engedélyt kérni!
3. Fontos megjegyezni, hogy a bekötővezeték kiépítését követően nincs lehetőség azonnal csatlakozni a szennyvízcsatorna-hálózathoz, hiszen először ellenőrizni kell a teljes rendszer megbízható működését.
A Fővárosi Csatornázási Művek minden érintett háztartásnak külön értesítést fog küldeni a rákötés megkezdésének időpontjáról. Ezen túlmenően az önkormányzat is mindent megtesz a lakosoknak a kerületi médiumokon keresztül történő tájékoztatásáért.
4. Ennek ellenére sok esetben megjelennek vállalkozók, akik már most kínálják a szolgáltatásaikat. Sajnos vannak köztük szerencselovagok is, akik a tájékozatlan lakosokat becsaphatják irreális árakkal vagy szakszerűtlen munkavégzéssel. Ilyenkor a megrendelő azt kockáztatja, hogy ha mégsem szakszerűen, illetve engedély nélkül épül ki a vezeték, akkor nem tud kinél reklamálni, mert eltűnhetnek a kivitelezők. Nem beszélve arról, hogy az engedélyeztetést később úgyis el kell intézniük a lakosoknak, amit nem is tudatnak velük a kivitelezők.
5. Megbízás előtt célszerű informálódni a kivitelező cégről, és mindenképpen tanácsos az engedélyeztetés menetét is tisztázni velük!
6. Az irreális árak ellen a tájékozottság az egyedüli védelem. A Városgazda Zrt. szolgáltatásai irányadók lehetnek ez ügyben, és a cég szolgáltatásaihoz ráadásul érvényesíthető garancia is társul. (A saját aloldalunkon erről bővebben olvashatnak.)
A hivatalos tudnivalók itt érhetők el: http://www.bp18.hu/csatornazas.