Fényárban úszik a Bókay-kert

Írta:  2014.04.11.
A tavasz beköszöntével felújított, minden tekintetben kitűnő minőségű futópályán lehet sportolni a Bókay-kertben. A pálya egyik újdonsága a világítás, amely a kert más területeit is érintő fejlesztés része.
A világítás kiépítése régi igénye volt az itt sportolóknak, mert bár a Makói utca felől beszűrődött némi fény a kertbe, az esti sportolásra nem volt alkalmas a pálya. A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. erre az igényre reagált, amikor elkezdte korszerűsíteni a Bókay-kert világítását.

A munkálatok nem korlátozódtak a futópályára, hanem új világítótesteket helyeztek el a Szélmalom utca fele vezető sétányon, s a Park uszoda és strand mellett este sétálóknak sem kell már a sötétben tapogatózniuk.
– A futópálya világítása külön projektként a pályafelújítás része volt, s beleillett a fejlesztési tervbe. A strand melletti sétányon is új kandelábereket állítottunk, és a Szélmalom utcától a főépületig, illetve az iskola felé vezető bekötőúton is újakra cseréltük a régi oszlopokat. A futópályán és a kert többi részében összesen 15 plusz 15 darab kandelábert állítottunk fel, így most a kert teljes világítása egységes – mondta Tóth László, a Városgazda Intézményüzemeltetési Divíziójának vezetője.
A lámpák szürkületkapcsolós automatikával működnek. Az új világítás biztonsági szempontból is előnyös, lévén hogy a nagyobb fényerőnek köszönhetően átláthatóbb lett a kert. Később a főépületnél lévő mozgásérzékelős lámpákat is szeretnék kandeláberekkel kiváltani. A modern, esztétikus világítótestekben természetesen energiatakarékos izzók vannak.