Szépül, frissül a Bókay-kert

Írta:  2014.04.13.
Egynyári virágok, a régi, pusztulásnak indult növények helyett új telepítésű cserjék, sövények és gallyazással felfrissített fák fogadják a Bókay-kertben a látogatókat, a kikapcsolódni vágyókat.
A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. kertészeti munkatársai március óta folyamatosan frissítik, pótolják a növényeket a kezelésükbe tartozó önkormányzati intézmények körül. A gallyazást két kosaras autó segíti, és folyamatban van a fű kaszálása a közterületeken. A gyomok levágásával egyúttal az allergiások panaszait is igyekeznek enyhíteni. A kaszálás körültekintően és szakszerűen történik, a felverődő kövektől ponyva védi az autókat.

Faápolás, ritkítás

A munkálatokat a Bókay-kertben is nagy szakértelemmel végezték. A legnagyobb feladatot a faállomány karbantartása jelentette.

– Több tucat fát kezeltünk, gallyaztunk, és sajnos 54 fát ki kellett vágni. Ezek a fák betegek, balesetveszélyesek voltak. Az, hogy ilyen állapotba kerültek, évtizedes folyamat következménye, viszont azáltal, hogy a Bókay-kert bekerült a Városgazda által kezelt intézmények körébe, a jövőben biztosan nem lesz szükség ilyen drasztikus beavatkozásra – mondta Farkas László, a városüzemeltető cég kertészeti osztályvezetője.

Színes virágok

Farkas László arról is beszámolt, hogy megrendelték a kert díszítéséhez az egynyári virágokat.
– A színes virágokat április utolsó hetében ki tudjuk ültetni, így a május 1-jei majálison már teljes pompájukban csodálhatják meg azokat a látogatók.

A fákon, virágokon kívül a cserjék, sövények növényzetét is felfrissítik. A játszótérnél cserélni kellett a fagyalbokrokat, és a kert több pontján is megújul a sövény. A parkolót határoló tujasort kicserélik, a tervek szerint lomblevelű örökzöldek – korallberkenye vagy babérmeggy – kerülnek a helyére. Mindkét növény virágzik, így egyrészt látványosabbak, másrészt háromméteresre is megnőnek, ezért takarnak, miközben az utca felől érkező zajtól és portól is védik a kertet.