Gyerekek és hősök

Írta:  B.Z. 2018.05.03.

 

Pestszentimrén is lehet szórakozni a gyermeknapon.


A kerület legismertebb gyermeknapi eseményén, a Bókay-kerti rendezvényen túl további helyszíneken is lesznek programok a május 27-i vasárnapon, illetve az azt megelőző hetekben, napokban.
Hatodik alkalommal rendez Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata a Dr. Széky Endre Pestszentimre Történeti Társasággal karöltve gyermeknapot Pestszentimre központjában. A polgármesteri hivatal referensétől, Gera Évától megtudtuk, hogy a játszótéren, a Hősök terén és a Pintér Kálmán Szakrendelő melletti területen családias hangulatú, emberi léptékű gyermeknapot tartanak idén is, mintegy húszféle ingyenes programot kínálva. Többek között ugrálóvár, trambulin, kézműves foglalkozás, lufihajtogatás, arcfestés, pónilovaglás és rendőrségi bemutató várja a kerületi gyerekeket. Ez utóbbi újdonsága volt az elmúlt évben az egyik legnépszerűbb eszköz, az úgynevezett részegszemüveg, amely azt imitálja, hogy milyen érzékszervi változást okoz az alkoholfogyasztás.
Az imrei gyermeknapi rendezvények kezdetétől kiemelkedő szerep jut a szervezésben és a megvalósításban a helyi óvodáknak, hiszen mind a négy intézmény részt vesz a csoportos játékok és a vetélkedők lebonyolításában. Az idei újdonság egy gyermekzenekar fellépése lehet, bár ezt nem ígérték még biztosra a szervezők. Az azonban biztos, hogy lángos, palacsinta és fagyi is kapható lesz a helyszínen.

imregy
Minthogy május utolsó vasárnapja egyúttal a világháborúkban elesett hősök napja is, a hagyományoknak megfelelően a Széky Társaság szívügyeként ekkor koszorúzzák meg a Hősök terén található két világháborús emlékmű közül minden évben az egyiket, így emlékezve az elesettekre. Ilyenkor az önkormányzat vezetői mellett az imrei óvodások is elhelyeznek virágokat.
A Rózsa Művelődési Házban két héttel korábban, a május 13-i vasárnapon tartják a gyermeknapot. Ennek programjáról Kaltenecker Erika művelődésszervező elmondta, hogy az a hagyományoknak megfelelően ezúttal is egy gyerekszínházi előadással kezdődik. Tíz órakor Az aranyszőrű bárány című előadást láthatják a gyerekek, majd miután átrendezik a termet, egész napra a Játékos Tudomány Egyesület Furfangos csudavilág nevű játszóházává alakul át a terület. Kipróbálhatnak a gyerekek olyan fejlesztőeszközöket, amelyek erősítik a koncentrációt, és egyéb játékok mellett lesz arcfestés is, amely minden évben nagy sikert arat. A kicsiknek külön játéksarkot alakítanak ki, ahol kreatív játékokkal tölthetik az időt. A játszóházban tehát a család minden tagja megtalálja a magának való elfoglaltságot. Az itteni programokat jelképes összegű, százforintos regisztrációs jegy megvásárlásával lehet igénybe venni.
A Pestszentimrei Közösségi Házban, szintén április 13-án, 10 és 14 óra között különleges gyereknapot tartanak: a reneszánsz jegyében Mátyás-mesék, reneszánsz lakoma, reneszánsz jelmezek, arcfestés, reneszánsz játszóház, babasarok, udvarhölgy- és apródavatás, valamint Mátyás-kvíz várja a látogatókat.
A kerület kulturális létesítményei közül a Kondor Béla Közösségi Ház nem készül a május végi gyermeknapra külön programokkal, mert nem akarnak rászervezni a népszerű önkormányzati rendezvényekre. Egyébként is az előtte levő napokban, május 24. és 26. között tartják a XX. Havanna-ünnep rendezvénysorozatot, amelynek kínálatát ugyancsak tarkítják gyermekprogramok.

imregy2