A geotermikus energia haszna

Írta:  2014.04.30.
Eeurópai geotermikus konferenciát szervezett az önkormányzat április 29-én a vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központban.
A geotermikus energia fejlesztésére irányuló GeoSEE projektben a XVIII. kerületi önkormányzat több európai várossal és régióval vesz részt.

Magyarországon a geotermikus energia felhasználása a teljes energiafogyasztás 0,28 százalékát teszi ki (2012-es adat). Ez a mennyiség innovatív és fenntartható felhasználással néhány éven belül megtöbbszörözhető. Hatalmas lehetőségek rejlenek a geotermikus távfűtés további fejlesztésében, a hőszivattyúrendszerek felhasználásában és a geotermikus erőművek elektromos energiát termelő hálózatának kiépítésében.
A GeoSEE-konferenciára meghívást kaptak elismert magyar geotermikus szakemberek is, hogy beszámoljanak a szóban forgó erőforrások hatékony felhasználásának eddigi tapasztalatairól és jövőbeli lehetőségeiről. Dr. Burkhard Sanner, az Európai Geotermikus Energia Tanács elnöke az európai geotermikus energia szektor fejlődéséről tartott előadást. A rendezvényen képviseltették magukat a geotermikus energia felhasználásában világviszonylatban élen járó államok nagykövetségei, és részt vett több mint száz általános és középiskolás tanuló is.

A konferenciát Ughy Attila, a XVIII. kerület és Szlahó Csaba, Vecsés polgármestere nyitotta meg.
– Öröm számomra, hogy a városvezetők és a szakemberek mellett diákok is vannak köztünk, mert akármilyen közhelyesen is hangzik, mi csak béreljük a Földet a következő generációtól. Harminc-negyven év múlva ugyanis ti és a ti gyerekeitek használják majd a Földet, és a mi munkánk egyetlen fokmérője az lesz, hogy ti hogyan gondoltok majd vissza ránk – mondta Ughy Attila, aki arra biztatta a résztvevőket, hogy legyenek hírvivői ennek a programnak.