Emlékezés Tomory Lajosra

Írta:  B.Z. 2018.05.25.

A névadüra emlékezik a Tomory Lajos Múzeum új kiállítása.

A Herrich–Kiss-villa épületében otthonra lelő Tomory Lajos Múzeumban az ősszel várható hivatalos megnyitót megelőzően május 17-én megemlékezést tartottak a névadó-alapító halálának 20. évfordulója alkalmából.

VAA 8042 copy
A megemlékezésen Heilauf Zsuzsanna igazgató elmondta: arra törekszenek, hogy a hivatalos átadásig is megnyissák olykor az intézmény kapuját, miként azt most is tették, Tomory Lajosra emlékezve, egyúttal lehetővé téve, hogy a látogatók megtekintsék a Herrich–Kiss-villában decemberben létrehozott látványraktári részt. Mivel még a kert is rendezésre szorul, egyelőre csak egy-egy alkalmat tudnak teremteni arra, hogy az érdeklődők betekinthessenek a múzeum anyagába.

VAA 8038 copy
Az igazgatónő azt is elmondta: az, hogy nyitott nappal, vetítéssel egybekötött előadásokkal emlékezzenek meg Tomory Lajos életéről, munkásságáról és a róla elnevezett múzeum fejlődéséről, Fodorné Nagy Veronika muzeológus ötlete volt.
Az átmenetileg megnyitott múzeumban a megemlékezés napján két előadással várták az érdeklődőket. Az egyikben Pápai Tamás László könyvtáros, történész összefoglalta Tomory Lajos munkásságát, a másikban Heilauf Zsuzsanna a múzeum jelenéről, jövőjéről és fejlődéséről beszélt.
A helytörténeti gyűjteményt 1956-ban alapította Tomory Lajos iskolaigazgató. Az intézmény 1990 áprilisában kapta meg a minisztériumi működési engedélyt, majd 1994. január 1-jétől az újonnan alakult pedagógiai intézettel együtt működött Pedagógiai Intézet és Helytörténeti Gyűjtemény néven. 2012 őszén a két intézmény különvált, és a gyűjtemény szeptember 1-jétől, szakmai önállóságát megtartva, a Kondor Béla Közösségi Ház és Intézményei részeként tevékenykedett tovább, az alapító tiszteletére Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény néven.

VAA 8055 copy
Pestszentlőrinc-Pestszentimre egyetlen kerületi fenntartású muzeális közintézménye a Tomory Lajos Múzeum. A gyűjtemény törzsanyagát elsősorban XX. századi, kisebb részben XIX. század végi tárgyak, fotók, dokumentumok alkotják. A tárgyi gyűjteményben többek között háztartási eszközök, bútorok, hétköznapi műszaki tárgyak (rádió, tv, vasaló, írógép), a majorsági gazdasági élet eszközei, iskolabútorok és kísérleti eszközök láthatók. Számos eseményről, a kerület történetét meghatározó személyről, intézményről, szervezetről emlékeznek meg a fotók mellett a dokumentumtár iratai, nyomtatványai. A több ezer darabos archív fotógyűjteményben megtalálhatók Pestszentlőrinc és Pestszentimre sok esetben már nem létező épületei.
Elsősorban a XX. század második feléből származó, száznál több térképet, több száz eredeti plakátot is őriz a gyűjtemény. A munkatársak az adattárban gyűjtik a visszaemlékezéseket és a kutatók helytörténeti témájú kéziratait. A több ezer darabot számláló könyvgyűjteményben elsősorban pedagógiai tárgyú kötetek vannak, közöttük igazi ritkaságok is.