Állami elismerés Nazarjan Hamletnek

Írta:  P.A. 2018.05.28.

A Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát vehette át Nazarjan Hamlet, a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke május 25-én a Városháza-díszteremben.

 

A Honvédelemért Kitüntető Cím II. fokozatát vehette át Nazarjan Hamlet, a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke május 25-én a Városháza-díszteremben. A kitüntetést Holló József nyugalmazott altábornagy, volt honvédelmi miniszteri főtanácsadó, miniszteri biztos adta át.

VAA 8918 copy

A magyar honvédelem napja alkalmából a minisztérium Nazarjan Hamletnek a  honvédelem ügyében végzett tevékenységét, az örmény és a magyar kapcsolatok erősítéséért kifejtett munkáját ismerte el.
A miniszteri biztos kiemelte, hogy az örmény és a magyar katonai hagyományok Buda 1686-os visszafoglalásáig nyúlnak vissza, és töretlenül egybeforrtak, aminek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc is bizonyítéka, nem beszélve arról, hogy az első világháborúban örmény hadosztálya is volt a magyar honvédségnek. 

VAA 8939 copy
Nazarjan Hamlet munkájának köszönhető, hogy már Budapesten és Jerevánban is van örmény és magyar katonai hősi emlékmű. 
A kitüntetett ennek kapcsán elmondta, hogy mindennek személyes indíttatása volt. 
– Azért jöttem 1966-ban Magyarországra, hogy megkeressem édesapám sírját. Sajnos ez nem sikerült, de annak örülök, hogy a XVIII. kerületben, talán a világon egyedülálló módon, van hol megemlékezni egy szál virággal az elesett örmény és magyar katonákról. 
Nazarjan Hamletet Ughy Attila polgármester is köszöntötte, aki ígéretet tett arra, hogy az önkormányzat megoldást keres arra, hogy a nemzetiségi önkormányzat elnökének örmény gyűjteménye méltó helyet kapjon a kerületben.
A nyugállományú katonák szervezetei érdekében végzett tevékenysége elismeréséül a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat is kapott egy elismerő oklevelet.