Urbitális barangolás

Írta:  T.L. 2018.05.29.

Ismét sok látnivalót, helytörténeti érdekességet kínált az Urbitális Majális programsorozat keretében már hagyományossá vált várostörténeti séta.

Ismét sok látnivalót, helytörténeti érdekességet kínált az Urbitális Majális programsorozat keretében már hagyományossá vált várostörténeti séta azoknak, akik május 26-án ellátogattak a pestszentlőrinci „állomáshelyekre”. Az élménydús barangolást a verőfényes napsütés tette még „fényesebbé”. 

P1130782
Legyünk hűek az örökséghez! – ezzel a szlogennel szervez évről évre várostörténeti sétákat a kerületben Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Múzeum vezetője és Kardos Gábor ötletgazda, a Települési Értéktár Bizottság tagja, egykori önkormányzati képviselő. A mostani program témája A hagyományok és napjaink világa – A Herrich–Kiss-villától a Gloriett-lakótelepig címet kapta. Legalább félszázan gyülekeztek a felújítás alatt álló villánál, akik meggyőződhettek arról, hogy az épület kezdi visszanyerni régi fényét és hangulatát.
Ez a villa a kerület igazi értéke – hangoztatták a szervezők, és büszkén mutatták be a megújuló helyiségeket, amelyek egy része már tele van muzeális tárgyakkal.
– Az elmúlt évek rekonstrukciós munkáinak eredményeként, eddig mintegy negyvenmillió forintos pályázati és saját forrást „beépítve”, sok-sok építészeti és muzeológusi munkaóra van már a Tomory Lajos Múzeum munkatársai és a külsős segítők mögött, ennek köszönhetően válik egyre szebbé és otthonosabbá az épület – mondta Heilauf Zsuzsanna.

P1130780
A maroknyi csapat ezután elindult a Grassalkovich-kápolnához. Grassalkovich I. Antal nevéhez fűződik Szentlőrinc újjászületése – hallottuk útikalauzainktól. – Majorságot létesített itt, s 1762-ben a központjában megépíttette ezt a műemléki védettség alatt álló gyönyörű barokk stílusú kápolnát. Kis huszártornyában ma is az eredeti harang található.
A modern, igazán minden igényt kielégítő Gloriett Sportiskolai Általános Iskolát érintve – egyúttal a lakótelepen is sétálva – kiemelték a túra vezetői, hogy ez a dél-pesti régió egyetlen olyan köznevelési típusú sportiskolája, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság Sportiskolai Programigazgatósága is támogat. A Besence utcábani emlékek nyomába eredt a társaság, meglátogattuk Stieber József ipari gépész restaurátorműhelyét, amelyben régi nagygépeket, Dutra traktorokat keltenek életre.
Az Urbitális Majális több kilométeres sétája az idén is nagy sikert aratott. Többen mondták, hogy jövőre is szívesen eljönnének, hogy más útvonalon is ismerkedjenek Pestszentlőrinc-Pestszentimre nevezetességeivel.