„Brassói” néptánc, gálával

Írta:  T..L. 2018.05.29.

A Brassó Utcai Általános Iskolában pontosan két évtizede foglalkoznak néptánccal a gyerekek, sőt újabban a szülők is.

Húsz év tánccal és jókedvvel. A Brassó Utcai Általános Iskolában pontosan két évtizede foglalkoznak néptánccal a gyerekek, sőt újabban a szülők is. A tizenegyedik néptáncgálát rendezték meg május 26-án a Rózsa Művelődési Házban.

P1130784

Telt ház előtt pörögtek a kislegények és a kisleányok a színpadon kora délutántól napestig. A többórás programban fellépett a Derenka, a Borica és a Csillegő néptánccsoport apraja-nagyja a Naszály zenekar kíséretében. Szólt a muzsika, egymást váltották a csoportok, hogy előadják Az évkör ünnepeit. Ezzel a címmel évszakonként mutatták be a népszokásokat a tánc segítségével. Az őszi rész szüreti bált és disznóölést tartalmazott, a téli pedig a Luca-naphoz (somogyi táncok), a karácsonyi kántáláshoz (decsi verbunk), a regöléshez (tardoskeddi táncok) és a háromkirályjáráshoz kapcsolódott (moldvai táncok). A szünet után kitavaszodott a Rózsában, mert a tavaszi fejezet farsangi bolondlakodalommal és tréfás temetéssel kezdődött bagi, szatmári, kalocsai, mezőkölpényi és felcsíki táncokkal, majd jött a juhbemérés (kalotaszegi táncok) és a pünkösdi királyválasztás (sárközi táncok). A nyári epizód rövidre sikerült, „csak” regrutaavatás volt (rábaközi táncok).
A koreográfia Házmán Terézia, Simon Lilla, Laczkó Zsombor és Nagy Valter munkáját dicsérte. A Brassó utcai iskola néptánccsoportjait éppen húsz éve hívta életre Simonné Házmán Terézia, a gála rendezője.

P1130789
– Három gyerek- és egy felnőtt csoportunk van. Mivel a szülők is igényelték a rendszeres táncolást, a tanév kezdetén megalapítottuk az együttesüket. Hetente kétszer gyakorlunk, összesen félszázan ropják nálunk, de itt a gálán hetvenen táncoltak a műsorban. Jó érzés látni, hogy milyen szívesen és lelkesen járnak közénk aprók és nagyok – mondta Simonné Házmán Terézia.
Galgóczy Zoltán alpolgármestertől pedig azt hallottuk a gálát megnyitó beszédében, hogy ilyen intenzív néptáncoktatás nincs másik kerületi általános iskolában, s az jól illeszkedik a „brassói” sport- és kulturális programjába. A
– Jó, hogy a gyerekek továbbviszik itt a néptánc hagyományát, és ezzel erősödik bennük a hazaszeretet érzése – tette hozzá.

P1490320