Amatőr színjátszók és filmesek

Írta:  T.L. 2018.06.05.

Három napig fesztiváloztak az amatőr színjátszók és filmesek a Rózsa Művelődési Házban május 31. és június 2 között.

 

Három napig fesztiváloztak az amatőr színjátszók és filmesek a Rózsa Művelődési Házban május 31. és június 2 között. Az ország legkülönbözőbb területéről érkeztek a kis művészek, hogy bemutassák tehetségüket színdarabokban, filmekben.

P1130835

A színház- és filmrajongók kiélhették magukat a háromnapos rangos rendezvényen, hiszen az országos 23. Amatőr Színjátszó Fesztiválon és a 20. Diákfilm Fesztiválon, annyi jó produkciót, illetve alkotást láthattak, hogy bizonyára sokak ízlésével találkozott. Egymás után, tíz-húsz percenként változott a színpadkép két napon keresztül, olyan sok városból, faluból érkeztek a diák színjátszók. Volt itt Ludas Matyi, Emmike nem semmike, Későkása, Dallamdominó, de Aranykarkötő, Büntény Kft. és Rakoncátlan lángocska is.

Mielőtt a tehetséges kis színészek színpadra léptek volna, az ötlet- és házigazda, a Pestszentlőrinc Pestszentimerei Felnőttek Gimnáziumának igazgatója, dr. Grünvald Mária köszöntötte a részt vevőket, majd Galgóczy Zoltán alpolgármester nyitotta meg a háromnapos fesztivált.

P1490429

-Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy már több mint két évtizede adhatunk helyet ennek az időközben rangossá vált rendezvénynek, köszönhető ez dr. Grünvald Máriának, aki annak idején engem is tanított a Steinmetz gimnáziumban – mondta. - Történelem-filozófia tanárként mindig is rajongott a színházért és a moziért, ez a művészet iránti szeretet hívta elő mindkét fesztivált. Jó érzés, hogy ma már az ország minden részéből jönnek az amatőr alkotók, jövőre is gyertek, várunk benneteket.

Aztán felgördült a függöny és jöttek a kis színdarabok és jelenetek két napon át, a filmeket pedig egy napig vetítették. Az önkormányzat továbbra is támogatja mindkét országos fesztivált. A zsűri elnöke, a kerületünkből elszármazott író, Dóka Péter volt, akinek Későkása novellájából született színdarabot a Kastélydombi Általános Iskola tanulói adtak elő.

-Milyen érzés volt viszont látni novelláját színpadon? – kérdeztem az írótól.

- Érdekes, tetszett – válaszolta. - Nagy meglepetés volt a számomra, de aranyosan játszották a gyerekek. Köszönöm.

A legjobb adaptációért járó Ezüst pillangó díjat kapta a produkció, míg ugyan csak ennek az iskolának egy másik színjátszó csoportja által előadott, Lipták Gábor: Aranyhíd című színdarabja a legjobb díszletért kapott Ezüst fa díjat. A kerületi Felnőttek Gimnáziumának előadása, a Buszmegálló, a legjobb kiselőadás Ezüst tölgy díjat nyerte. Szintén e gimnázium kötelékében készült két film, a Den Helder és az Érettségitalálkozó című, Aguda Erik, illetve Képe Szilvia alkotása Ezüst levél, illetve Ezüst kulcs díjazásban részesült.