Bővül a Lurkó-liget óvoda

Írta:  P.A. 2018.06.12.

A nyári szünetben jelentős változáson megy keresztül a pestszentlőrinci Szent Imre-kertvárosban található Lurkó-liget óvoda.

A nyári szünetben jelentős változáson megy keresztül a pestszentlőrinci Szent Imre-kertvárosban található Lurkó-liget óvoda: kormányzati és önkormányzati forrásból bővítik az épületét.

20180604 130018
Az emeletráépítés nyomán növekszik az óvoda befogadóképessége, és a nagyobb tornaszoba még jobban ki tudja majd szolgálni a gyerekek mozgásigényét.
Amint azt Galgóczy Zoltán alpolgármester elmondta, az intézmény jelenleg valamivel több, mint 120 gyermek befogadására alkalmas, és telt házzal működik.
– A Szent Imre-kertvárosban három óvoda található. A Lurkó-ligeten kívül a Csemete Nevelde és az alapítványi óvodaként működő, de az önkormányzat által köznevelési megállapodás révén támogatott Csodavilág. Mindegyik intézmény maximális kihasználtsággal, 28–30 fős csoportokkal dolgozik.


A természet közelsége


Az erdő szomszédságában lévő óvoda 1972-ben épült, és négy csoporttal kezdte meg működését. A folyamatosan növekvő gyermeklétszám miatt azonban egyre kevésbé volt elegendő a férőhely, ezért 2010-ben egy ötödik csoportot is létrehoztak.

2. Lurkó liget Zöld003
A kertvárosba azóta is egyre több család vagy fiatal pár költözik, a gyermekek száma pedig – egyébként örömteli módon – továbbra is gyarapodik, így emiatt ismét bővíteni kell az intézményt.
– A felújítás során egy új csoportszobát is kialakítanak, és a kiszolgálóhelyiségek is bővülnek. Összesen 140 millió forintos beruházásról beszélhetünk, amiből 100 millió forint kormányzati támogatáshoz még Kucsák László korábbi országgyűlési képviselőnk segítségével jutottunk hozzá, a fennmaradó összeget a kerületi önkormányzat biztosítja. Körzetes képviselőként és alpolgármesterként is nagyon örülök, hogy megvalósul ez a fejlesztés, mert a környéken élők szeretik ezt az óvodát, és az óvodáskorba lépő gyerekek szülei is nagyon várják, hogy a gyermekük a Lurkó-ligetbe járhasson – tette hozzá Galgóczy Zoltán.
Az óvoda június 15-én bezár, és megkezdődik az átépítése. A tervek szerint két és fél hónap elegendő lesz arra, hogy a szeptember 1-jei évkezdetre olyan állapotban várja az intézmény a gyerekeket és az óvónőket, hogy zavartalanul lehessen megkezdeni a nevelői munkát.


Egészséges nevelés


A Lurkó-liget óvodában korábban is megvalósultak már fejlesztések, tavaly ősszel például egy terápiás sószobát alakítottak ki az épületben. A különböző légúti megbetegedések megelőzésére, illetve kezelésére alkalmas szobában naponta 10-10 percet tölthetnek el a gyerekek.

Az óvoda június 15-én bezár, és megkezdődik az átépítése. A tervek szerint két és fél hónap elegendő lesz arra, hogy a szeptember 1-jei évkezdetre olyan állapotban várja az intézmény a gyerekeket és az óvónőket, hogy zavartalanul lehessen megkezdeni a nevelői munkát.


Az óvoda fő célkitűzése egyébként a gyermekek egészséges életmódra nevelése, különös tekintettel a mozgásuk fejlesztésére és a mozgási lehetőségük folyamatos biztosítására. Nemcsak a tornaszoba alkalmas arra, hogy a gyerekek kellőképpen levezessék az energiáikat, hanem a csoportszobákban kialakított úgynevezett mozgássarkok is. Ezekben tinikondi, mászóháló és bordásfal áll a lurkók rendelkezésére.