Gondosan gondolkodni az idős korról

Írta:  P.A. 2018.06.20.

t be a pestszentimrei időskorúaknak a Borostyán Nappali Szolgálat.

Háromnapos rendezvényen mutatkozott be a pestszentimrei időskorúaknak a Borostyán Nappali Szolgálat. A Pestszentimrei Közösségi Házban tartott előadások témája az időskori öngondoskodás volt. A résztvevők a szociális lehetőségek mellett az egészséges táplálkozáshoz is kaptak tanácsokat, és ellátogathattak egy kerületi és egy gyömrői idősek otthonába is.
VAA 8049 copy
A Borostyán Nappali Szolgálat 2017 óta működik a Gyöngyvirág Szociális Szolgálat pestszentimrei telephelyeként. A korábban önálló intézményben évtizedes hagyomány volt a Borostyán nap elnevezésű rendezvény, aminek elsődleges célja az egészségmegőrzés volt.


Szembenézni a tabukkal


A hagyományt folytatva ebben az évben a szervezők úgy gondolták, hogy kilépnek az otthon falai közül, és nem csak az ellátottak számára rendezik meg június 13-15. között a Borostyán Napokat, hanem meghívják azokat az idősödő pestszentimrei lakosokat is, akik még nem döntöttek arról, hogy adott esetben – ha az egészségi állapotuk, vagy a családi helyzetük úgy alakul – igénybe vegyék-e a szociális szolgáltatások valamelyikét.

Az egészségmegőrzés jegyében


A Borostyán Napokon az egészséges életmódhoz, az időskori helyes táplálkozáshoz is segítséget kaptak a program résztvevői, sőt néhány ételt meg is kóstolhattak.
- Gyakori problémát jelentenek továbbá az időskorra jellemző balesetek, az elesés, elcsúszás következményei is. A csonttörések elkerüléséhez nyújtott segítséget az elesés művészete című előadás. Ez egy magyar módszer, amit szeretnénk beépíteni a nappali ellátás foglalkozásai közé – mondta Tímárné Penczi Ildikó.
A három nap folyamán többek között szó volt ég az ugyancsak tabuként kezelt inkontinencia kérdéséről, az idősotthonba való beköltözés okozta lelki teherről, de a közösségi életben való részvétel és a mozgás fontosságáról is. Ez utóbbiak jegyében a Borostyán Napok a záró napon táncházzal ért véget.


- Azt tapasztaljuk, hogy az idősek nem szeretnek beszélni arról, hogy mi lesz velük akkor, ha már nem tudják rendesen ellátni magukat. Tabuként kezelt téma ez, mert az idősotthonban való elhelyezésről, az oda való beköltözésről az emberek többségének, tévesen, csak az elmúlás jut eszébe – mondta Tímárné Penczi Ildikó, a szervező Gyöngyvirág Szociális Szolgálat vezetője. – Szeretnénk felhívni a figyelmet ara, hogy érdemes előre gondolkodni azon, hogy mi történjen akkor, ha az évek előre haladásával már nem tudjuk magunkat rendesen ellátni, és tartósan segítségre szorulunk, vagy éppen az elmagányosodás fenyeget minket, és ennek elkerüléséhez egy közösség segítségére számíthatunk.


Önmagunkról dönteni


Amint az Borostyán Napokon többször is elhangzott, fontos, hogy ne más döntsön egy idős ember sorsáról, hanem önmaga. Van, akinek tud segíteni a család, de a modern, rohanó világban a szociális szolgálatok mintegy második családként működve tudnak javítani az ellátottak életminőségén.
- Legyen szó nappal ellátásról, amikor az illető hétköznaponként bejárva találkozik hasonló korú, sorsú emberekkel. Közös programokon veszek részt, beszélgetnek, vagyis nincsenek egyedül. Ezen kívül igénybe lehet venni a házi gondozást, ami az ellátottnak az otthonában nyújtott segítséget jelenti – tette hozzá Tímárné Penczi Ildikó.
A program nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy bemutassa, hogyan működnek a bentlakásos intézmények. A PIK-ben bemutatkozott az Alacskai úton található Fővárosi Idősek Otthona, és a győmrői Harmónia Idősek Falva is. Lehetőség volt arra is, hogy az érdeklődők személyesen felkeressék ezeket az intézményeket, két autóbusszal mintegy 100 fő látogatott el a két helyszínre.

VAA 8038 copy