Százak nyeregben

Írta:  Róth Ferenc 2018.06.20.

 

Ötödször rendezték meg a Tour de Bókayt.

Már az ötödik jótékonysági célú kerékpártúrán vállalták a „bátrak”, hogy nyeregbe szállnak, s a Bókay János utcából, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája elől indulva kitekernek Lőrincre. Négyszáznál is többen teljesítették a 10 kilométeres távot június 17-én, és viszonzásként kellemes programok vártak rájuk a Bókay-kertben.

VAA 9145 copy

Mielőtt megérkeztek volna a kerekezők a Bókay-kertbe, olyan volt a hangulat az egyre több programot kínáló sportcentrumban, mintha gyermeknapi ünnepségre készülődnének. Gyerekek százai és a szüleik választották ezt a programot június harmadik vasárnapján, hogy déltájban megtapsolják az első befutókat, akik teljesítették a mintegy 10 kilométeres távot.

VAA 9232 copy
A Tour de Bókay, már ami a nehézségi fokát és a távját illeti, nem hasonlítható a Tour de France-hoz, de nem is „zuhant ki” senki a nyeregből a beérkezés után, hanem jókedvűen szálltak le a drótszamárról, s néztek körül, mivel is várják őket a már hagyományosnak számító esemény szervezői.

 

Emléket állítani


Mielőtt azonban megkezdődött a napestig tartó dzsembori, a kerület vezetősége nevében Lévai István Zoltán alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy sportnak, szórakozásnak is kiváló a Tour de Bókay, de legalább ilyen fontos az, hogy a résztvevők emlékezzenek a gyermekklinika, egyúttal a kert névadójának, a kiváló orvosnak, dr. Bókay Jánosnak a nevére is.

Az első Tour de Bókay jótékonysági kerékpártúrát 2014-ben szervezték meg abból az alkalomból, hogy a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikája, a Bókay Gyermekklinika 175 éves lett. A dr. Bókay Jánosra való emlékezés mellett az volt a cél, hogy az 500 forintos nevezési díjakból befolyó összegből támogassák a klinikát, az ott kezelt gyermekek gyógyulását. Az ötletgazda dr. Tóth-Heyn Péter, a klinika igazgatóhelyettese volt.


Ha már százak, ezrek kapcsolódnak ki rendszeresen az egyik legszebb és legjobban felszerelt budapesti parkban, szenteljünk néhány sort egy mondatot annak a kiváló magyar gyógyítónak, akinek a neve a halála után több mint 130 évvel is elevenen él a köztudatban.
A mindössze 62 évet megélő Bókay János sebészdoktor, szemészorvos, gyermekgyógyász, egyetemi tanár, az I. számú Gyermekklinka elődjének számító Stefánia szegénygyermek-kórház nemzetközi hírű vezetője teremtette meg a korszerű magyar gyermekorvoslást.

 

A név tovább él


S hogy mennyire kötelez a név, arról meggyőződhettünk a kerékpárosok célba érkezése után. Az alpolgármester köszöntőjét követően ugyanis napjaink dr. Bókay Jánosát szólították a színpadra.
Az ötödik Bókay-generációt képviselő, ma már nyugállományban lévő 68 éves – ugyancsak gyermekgyógyász – főorvos elmondta: az egész családot megérinti, hogy a kerületben mennyire őrzik az üknagyapja emlékét.

VAA 9269 copy
– Természetesen minden évben képviseli valaki a családot, így aztán hiába nincs közöttünk már több mint egy évszázada, az emléke velünk él – mondta, miután szép gondolatokkal köszöntötte az érkezőket.

 

Csatát nyert a Tour


A nap azonban elsősorban a bicajosokról szólt, arról a négyszáznál is több idősebbről és fiatalról, férfiról és nőről, aki „lenyomta” a tízezer métert azért, hogy a nevezési díjjal támogassa a Bókay klinikát, majd részt vehessen a Bókay-kert számtalan programján, amelyben zene, játék és sport egyaránt volt. Egyszóval minden…
Amikor útjára indították a Tour de Bókayt, sokan tamáskodtak, hogy vajon lesz-e megfelelő érdeklődés a felvonulás iránt, s lehet-e egyáltalán jövője az Üllői úti kerekezésnek.
Megkapták a választ…

VAA 9280 copy

VAA 9321 copy