Fejezetek a kerület életéből

Írta:  B.Z. 2018.06.21.

Mester László volt a Pátria Páholy legutóbbi találkozójának előadója.

Mester László, a szervezet vezetője osztotta meg a közelmúltból származó három történetét az érdeklődőkkel a Pátria Páholy Egyesület által mintegy két évvel ezelőtt elindított előadás-sorozat legújabb állomásaként június 14-én.

VSZ 1799 copy
A Pátria Páholy májusi eseményén a Liszt Ferenc repülőtér jelenéről és jövőjéről hallhattak előadást az érdeklődők. Jól illeszkedett ehhez a június 14-i összejövetel egyik témája a három közül, amikor az előadó Mester László a repülőtér történetének a rendszerváltozást közvetlenül követő érdekes fejezetéről, a kerülettől történő elcsatolási kísérletről beszélt. S ki más ismerhetné jobban az egykor történteket, mint az akkori polgármester?
A Ferihegyi repülőteret 1994-ben egy hibás területi leírás alapján hozott törvényben közigazgatásilag elcsatolták a XVIII. kerülettől. A XVII. kerület örömmel fogadta az „ölébe hullott” repülőteret, hiszen az már akkor is jelentős adóbevételt jelentett annak a városrésznek, amelyhez tartozott. S annak ellenére, hogy az érintett hatóságok elismerték a törvény szövegébe került hibát, a kijavítása nem volt egyszerű. Az akkori kormánypártok közötti lobbiharc miatt a módosításhoz mintegy három évre volt szükség.

VSZ 1801 copy
A kerület történetének egy másik érdekes fejezete a Szemeretelepen elhelyezett pakura ügye. A korábban kavicsbányászatra használt területen a Tüzép évtizedekig környezetre veszélyes olajszármazékot – pakurát – helyezett el. A mentesítés végül a kerület és az Auchan áruházlánc között kötött szerződés alapján valósult meg, ám a kereskedelmi cég azóta sem létesített a területen áruházat.
A harmadik történet főszereplője az úgynevezett türelmi zóna, illetve annak kijelölési kísérlete volt a kerületben. A rendszerváltozást követően megnőtt az út mentén magukat kínáló lányok száma, ami különösen a külső területeken öltött nagy méreteket, így a XVIII. kerületben is. A főváros legnagyobb türelmi zónájának kijelölését a kerület csak a polgármester Fővárosi Közgyűlésben történő felszólalásával tudta megakadályozni – azt követően a javaslatot levették a napirendről. Tehát ez a történet is jól végződött Pestszentlőrinc-Pestszentimrére nézve.