Mozogjunk? Akkor: Bókay-gödör

Írta:  K.Gy. 2018.06.22.

Megújult sportpálya várja a mozogni vágyókat a Bókaytepelen.

A pestszentlőrinci kerületrész egyik legkellemesebb pihenő- és sportparkja születik a Bókay-gödörben. Az első ütemben már megújított, de még további fejlesztésre váró komplexumot ráadásul ingyenesen használhatják a mozgásra, kikapcsolódásra vágyók.

DSC00435 copy

Mindig is szívesen látogatták a környékbeliek a Dobozi utca, Kiss István utca, Bókay Árpád utca metszésében található teret, amelyet – mivel szintje az utcaszint alatt van – Bókay-gödörként emlegetnek az itt élők. Mivel a gödörben játszótér és sportpálya is található, a kismamák és a focizni vágyó fiatalok egyaránt szívesen keresték fel.
– A pálya aszfaltja elöregedett és kirepedezett, ezért egyre több volt a baleset – magyarázta Tóth Kálmán, a Bókaytelep önkormányzati képviselője. – Tekintve, hogy a hely igen kedvelt, s biztonságos fekvésével és jól megközelíthetőségével alkalmas arra, hogy otthonos és kellemes többfunkciós park váljék belőle, az önkormányzat úgy döntött, hogy forrásokat szerez a fejlesztéshez.

Forrást találni

A döntés a felújításról 2014-ben született meg, akkor az önkormányzat – számítva a lakossági javaslatokra – több fórumon is beszámolt a kezdeményezésről, és a főváros által meghirdetett Integrált Településfejlesztési Stratégiának köszönhetően forrást is talált a projektre. Megfelelő kivitelező hiányában 2015-ben még nem kezdődhettek meg a munkálatok, a későbbiekben pedig olyan pályázati lehetőségek nyíltak meg, amelyek egy komplex átalakítás lehetőségével kecsegtettek, s egyidejűleg módot adtak arra is, hogy a Bókay-gödörével együtt más kerületi sportpályák is megújuljanak. A Gödör téri projektre végül a Magyar Kézilabda Szövetség rekortánpálya-fejlesztési programjának köszönhetően találtak újabb forrást. A 2018 tavaszára elkészült beruházás által egy minden igényt kielégítő modern, multifunkciós pálya épülhetett meg.

 Itt az új!

Az első ütem befejeződött, a fiatalok, a családok már használják is a létesítményt. Tehát a Bókay-gödörben – a játszótér mellett – várja már a mozogni vágyókat a vadonatúj műanyag borítású, palánkkal kerített multifunkciós sportpálya, amely saját világítást is kapott.
– Ez a tér kifejezetten lakossági célokat szolgál – mondta Tóth Kálmán –, de kincset ér a közeli Bókay iskola diákjainak is. Az intézmény ugyanis egy régi építésű épületben működik, nincs saját tornaterme, így az őszi és a tavaszi időszakban ide tudnak kijönni a gyerekek.
Mint már említettük, a tér fejlesztésének ez csak az első üteme volt, amelynek kiegészítő elemeként hamarosan szabadtéri fitneszeszközöket is kihelyeznek, tehát már nem csak a labdajátékok kedvelői mozoghatnak itt. A második és a harmadik ütemben a költségvetési forrás függvényében tovább parkosítják a területet, aminek során játszódombot létesítenek, kerékpártárolót, hulladékgyűjtőket, pingpongasztalt telepítenek, rámpás bejáratot építenek, cserje- és évelőfoltokat alakítanak ki, valamint fákat ültetnek. A sűrűbb növényállomány kellemessé teszi majd a környezetet.
– A fasor természetes zajfogó – mondta a képviselő –, de az árnyékukra is nagy szükség van. A tér fekvésének egyetlen hátránya, hogy a déli és a kora délutáni órákban folyamatosan nap éri, ilyenkor nagyon nagy itt a hőség. Ezen segítenek majd az újonnan ültetett fák.
Hamarosan tehát egy nagyon kellemes sport- és szabadidőpark jön létre, amelynek minden eszközét, létesítményét ingyenesen használhatják a pihenni vágyók.
– Bár a Gödör tér és környéke békés kerületrész, innen eddig semmilyen kirívó közrend elleni esetről nem érkezett bejelentés, szeretnénk megelőzni, hogy az új eszközöket esetleg megrongálják, vagy hogy szemeteljenek a területen. Ezért számba vettük egy térfelügyeleti kamera kihelyezésének lehetőségét.