Tökéletesen – huszonöt évesen

Írta:  R.F. 2018.06.21.

Hálaadó misével búcsúztatták a tanévet a Szent Lőrinc iskolában.

A pestszentlőrinci főplébánián búcsúztatták a jubileumi, 25. tanévet a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola tanárai, diákjai, a hálaadó szentmisén, a Te Deumon hálát adva az elmúlt időszakért.

lor1

Hálás dolog egy iskolai évzáróról beszámolni: mosolygós arcok, felszabadult diákok. A nagy kérdések – értsd, az év végi érdemjegyek – már eldőltek, s ha a következő hónapokra gondolnak a gyerekek, akkor nincs okuk szomorkodni. Látszott ez a hálaadásra gyülekező diákokon is, akik ünnepi öltözékben várták, hogy a plébános, Tampu Ababei József az oltárnál hivatalosan is bezárja a tanévet.
Olyan tanévet, amelyről csupa jót és szépet mondtak azok, akik azért jártak be nap nap után az iskolába, hogy értékes embereket neveljenek.

 

Örömök, sikerek


Szabóné Farkas Éva igazgató szerint alighanem az egyik legszebb és legeredményesebb tanévet zárták, amit tényekkel is alátámasztott. Olyan sokkal, hogy alig győzte lejegyezni az ember.

lor2
– Mivel katolikus iskola a miénk, a sor legelején a pápai áldást említem meg, amelyre elmondhatatlanul büszke mindenki… Óriási siker és öröm volt az is, hogy tavasszal átadhattuk az új tornatermet, amely valójában inkább csarnok… Kiváló eredményeket értünk el az országos tanulmányi versenyeken… Győztest mondhattunk magunkénak a budapesti szavalóversenyen… Azt hiszem, volt és van miért örülnünk.
Az igazgatóhelyettes, Szarvas Attila, aki egyben a kerület egyik alpolgármestere is, érthetően a tornacsarnokot emelte ki. Azért is, mert annak létrejöttéért nagyon sokat tett.

 

Szobából csarnokba


– Nem mondom, hogy nehéz volt, mert minden egyes lépésünket megkönnyítette, hogy napról napra közelebb kerültünk a végső célunkhoz. Ahhoz, hogy sokak segítségével olyan sportcsarnokban tarthassák a tanáraink a testnevelésórákat, amely „köszönőviszonyban sincs” a régi tornaszobával. Az elmúlt év sikertörténete volt ez.
Az egyik testnevelő tanár, Komáromi Dániel a csarnok adta örömön túl két olyan diákjára is büszke, akik sokra vihetik.
– Sass Kincső az U14-es leány kézilabda-válogatott kapusa, míg a hetedikes Csorba Gyula válogatott kosárlabdázó a korosztályában. S hogy nemcsak a kezük „jó”, hanem a fejük is, arra bizonyíték, hogy mindketten kiváló tanulók.

 

Gondolatok az oltárra


A mise kezdetére megteltek a főplébánia padsorai. József atya olyan közvetlenül szólt a gyerekekhez, hogy nem volt nehéz kitalálni: a tanév során, a hittanórákon is sokszor találkoztak.
– Arra kérlek benneteket, hogy a szavaim után következő rövid csöndben szedjétek csokorba azokat a tetteket, jóságokat, amelyekre büszkék vagytok, s tegyétek azokat az oltárra. Szebb lesz így a hálaadó szentmisénk.
Szavai után mély csend töltötte be a templomot, a padsorokat…

lor3