Lélek-mandalák

Írta:  Temesi László 2018.07.01.

A Somogyi szakszolgálat klubtagjai állították ki munkáikat a Városháza Galériában.

Az alkotók lelki állapotáról „szólnak” az önkormányzat épületében, a Városháza Galériában kiállított képek, amelyeket a Somogyi László Szociális Szolgálat klubtagjai készítettek. Az Utazás a lélek-mandala világában című tárlat július közepéig tekinthetjük meg.

m1

Különleges képeket láthatunk június 26-tól a galériában, a megnyitón az alkotókat és vendégeit Bálint Ramóna, a szociális szolgálat vezetője köszöntötte, kiemelve, hogy mintegy félszázan látogatják klubjukat, ebből most nyolcan ismerkedtek a mandalával és festettek selyemre, összesen 86 festmény van a falakon.

m2

-A mandalák festésével mindenki a lelkében élő érzéseket festi meg tudatosan vagy tudat alatt – mondta. – A színek, szimbólumok hatnak a készítőre, bebizonyították, hogy az ábráknak terápiás hatásuk van, növelik az önbizalmat, önértékelést. Amikor ezeket a csodás képeket tüzetesebben megnézzük, szinte látjuk annak az embernek a pillanatnyi lelki állapotát, amikor éppen festett. Köszönet Oros Ildikónak, a nappali ellátás vezetőjének, aki betanította a klubtagokat.

m3

Azt is megtudtuk, hogy a mandala leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz és egy kör alakú területet jelent, középponttal, s annak kiáradásával.

A kiállítást dr. Holové Zsolt György, az önkormányzat humánszolgáltatási irodavezetője nyitotta meg ezekkel a szavakkal:

-Az itt látható képek egyfajta lelki állapotot tükröznek, ahogy hallottuk, ehhez hozzá tenném, hogy a test és lélek gyógyítására is szolgálnak, mind az alkotónak, mind a nézőnek. Nem véletlen, hogy a mandalát meditációs eszközként is használták a Távol-Keleten. Ha megnézzük ezeket a festményeket, számtalan történet jut eszébe az embernek. Azt kívánom mindenkinek, hogy töltődjenek fel és további lélek-utazáson vegyenek részt.

Az „utazást” július 13-ig tehetjük meg.