Lélekemelő pünkösdszombat

Írta:  2014.06.04.
Szertartáson kívül ünnepi kórustalálkozó lesz június 7-én, szombaton a pestszentimrei római katolikus plébániatemplomban.
A húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn ünnepli a keresztény egyház pünkösd ünnepét, a Szentlélek kiáradását. Ennek jegyében lesz a szertartáson kívül ünnepi kórustalálkozó is június 7-én, szombaton a pestszentimrei római katolikus plébániatemplomban.
A pünkösd előtti szombaton nagyszabású koncertet, kórustalálkozót rendeznek Pestszentimrén a szépen felújított Nemes utcai Szent Imre római katolikus plébániatemplomban. Az ökumenikus koncerten fellép többek között a Lőrinci Grádicsok Evangélikus Kamarakórus Győri Katalin Dorottya karnagy vezetésével. 

A rendezvényen ökumenikus pünkösdi áldást mondanak a kerület különböző felekezetű lelkészei, akik már jelezték a részvételi szándékukat.

Baptista igen

Ott lesz a katolikus templommal szinte szemben található baptista gyülekezet sok tagja, köztük Háló Gyula (képünkön) lelkész is.
– A koncert előtti napon Debrecenben van hivatalos elfoglaltságom, de igyekszem úgy szervezni a programomat, hogy időben odaérjek a Szent Imre- templomba, mert nem nehéz elképzelni, hogy milyen lélekemelő lesz ilyen együttléttel, imádságos lelkülettel kezdeni pünkösd ünnepét. Nagyon kíváncsi vagyok a kóruskoncertre is, mert bizonyára az is élményt ad. Örömmel hallottam a híveimtől, hogy sokan érdeklődtek az eseményről, tehát a baptisták biztosan szép számmal vesznek részt ezen az együttléten.

Kilépni a hétköznapokból

A Lőrinci Grádicsok nevet viselő evangélikus énekkart Győri Katalin Dorottya karnagy, az evangélikus általános iskola titkára vezényli.


A kórustalálkozó


Helyszín: Pestszentimre, Szent Imre római katolikus plébániatemplom, Nemes utca 17.
Időpont: 2014. június 7., szombat, 11 óra
Belépőjegy: 500 Ft
 

– Nagyon jó kezdeményezésnek tartom ezt a kerületi kórustalálkozót, szívesen és örömmel csatlakoztunk hozzá az énekkarunkkal. Egészen biztos vagyok abban, hogy mindannyiunk számára felemelő élmény és izgalmas kihívás lesz kilépni a hétköznapi feladatok közül és meghallgatni egymást ezen a pünkösd előtti napon. Olyan, amely mindahányunk lelkét felkészíti az ünnepre.
Győri Katalin Dorottya azt is elmondta, hogy az énekkaruk néhány lelkes tagjával már máskor is volt alkalmuk bekapcsolódni kerületi rendezvénybe. Legutóbb az elmúlt télen, a Piac téren kialakított műjégpálya megnyitásakor léptek fel.

Gyönyörködtetni

A mostani ünnepi alkalomra két, a pünkösdhöz kapcsolódó művel készül az énekkar. Az egyik Szokolay Sándor Áldjuk Isten nagy kegyelmét, a másik Bengt Eriksson Szentlélek Isten, jöjj szívünkbe című kórusműve.
– Remélem, hogy ezt az első ilyen jellegű találkozót sok hasonló fogja még követni, mert a zenében és a zenével oly csodálatos ajándékot kaptunk Istentől, amit mindenképpen tovább kell adnunk. Értéket közvetítünk, gyönyörködtetünk, miközben magunk is gyönyörködhetünk, töltekezhetünk, ünneplőbe öltöztetve a lelkünket pünkösd ünnepére – fogalmazta meg e szép gondolatot az evangélikus karnagy.