Hurrá vakáció!

Írta:  P.A. 2018.07.18.

A szünidő fele még hátra van, és számos helyi tábor várja a kerületi fiatalokat.

Javában tart még a nyári iskolai szünet, de a vakációzó gyerekek többsége már a nyár közepére számos szünidei élményt szerzett. Barátságok köttettek, szerelmek szövődtek, sőt talán már megtörténtek az első összeveszések, könnyes tinédzserkori szakítások is. A nyár azonban halad tovább, és újabb élményekkel csal nevetést a gyermekarcokra.

t1

A vakáció elsősorban nyaralásról, utazásról, kirándulásokról és táborozásokról szól. Főleg az általános iskolások nyara lehet felhőtlen, hiszen koruknál fogva ezeknek a gyerekeknek valóban a játék tölti ki a nyarat. A középiskolás korúak már találkoznak a nyári gyakorlat fogalmával, és sokan vannak köztük olyanok is, akik a szünidő egy részét pénzkeresettel töltik, hogy aztán a vágyott program, esetleg már a szülőktől mentes nyaralás a barátokkal ne a családi pénztárcát terhelje.

Zajlik a tábor

Szülői szemmel a nyári szünetben a gyerekek biztos, biztonságos helyen való tudása a legfontosabb. Erre kiváló lehetőséget nyújt a XVIII. kerületben az önkormányzat nyári napközis tábora a Bókay-kertben. A táborozáshoz szakmai segítséget nyújt a Csibész Család- és Gyermekjóléti Központ, így a nehezebb családi helyzetben lévő gyerekek is évről évre tábori élményekhez jutnak, és biztonságban töltik el legalább a nyár egy részét. Madarassy Judit intézményvezető és Kuba Gábor, a napközis tábor vezetője egyetértett abban, hogy az idei első három turnus adatai alapján az önkormányzati tábor továbbra is népszerű.

t2

– Turnusonként 400 gyerekkel indult a nyár, akiknek a jelentős többsége a kerületből érkezett, ugyanakkor a tábor továbbra is vonzza a környező kerületek, települések gyermekeit is – mondta Kuba Gábor.

A tábor a hagyományos alaprajok mellett a különféle szakrajokra épül, a gyerekek választhatnak a kézműves foglalkozások, a kezdő és a haladó úszásoktatás, a túrázás, a labdarúgás, a tenisz, az akrobatikus rock and roll, a mazsorett és a harcművészeti foglalkozások közül.

– Újdonság a kerámiaszakraj, ami, bár első alkalommal hirdettük meg, máris az egyik legnépszerűbb foglalkozás lett – számolt be a friss tapasztalatokról Kuba Gábor. – A gyerekek élvezik, hogy a kerámiakészítés teljes folyamatát, a formázást, a szárítást, a mázazást és az égetést is végigcsinálhatják.

Az egyhetes turnusok évtizedek óta hagyományos programjai idén sem maradnak el. Minden szerdán a Hófehérke nevű hajó viszi a gyerekeket az Óbudai-szigetre, ahol a csúszdapark nyújt önfeledt kikapcsolódást.

t4

– A buszkirándulásokon a veresegyházi medveparktól a velencei-tavi fürdésig szereznek élményeket a gyerekek, de gyakran járunk a kerületben igényesen felújított játszóterekre is, például a Bókay-gödörbe, amely egyrészt közel van a táborhoz, másrészt sokan elférünk rajta, és kiváló sportolási és játéklehetőségeket kínál – tette hozzá a táborvezető.

A nyári napközis tábor heti váltásokban augusztus 24-ig tart. Jelentkezni folyamatosan lehet, a befizetésre minden kedden 8 és 18 óra között van lehetőség a Bókay-kertben.

A VUA is kiveszi a részét

A napközis tábor mellett a Városgazda Utánpótlás Akadémia (VUA) nyári táborai is sok gyermeknek nyújtanak sportos, tartalmas és szórakoztató programokat. Az akadémia kilenc szakosztálya 11 turnusban táboroztat. A nyári labdarúgó-világbajnokság fényében érdekesség, hogy bár a focit alapvetően fiús sportnak tartják, a labdarúgótábor résztvevőinek több mint harmada lány.

A művelődési házakban is

Akik esetleg még nem tudják, hogy a nyár második felében milyen programot találjanak ki gyermeküknek, azoknak érdemes megnézniük a művelődési házak kínálatát.

A Kondor Béla Közösségi Ház minimum 5 fő jelentkezése esetén megtartja a július 30. és augusztus 3. között tervezett fotós táborát, amire július 25-ig lehet még jelentkezni a közösségi házban. A sminktábor résztvevői augusztus 8–10-ig sajátíthatják el a sminkelés titkait és kaphatnak bőrápolási tanácsokat, de akik inkább mozognának, azok augusztus 23-ig jelentkezhetnek az augusztus 27–31. közötti kerékpáros táborba.

A Rózsa Művelődési Házban Náfrádi Anikó meseterapeuta várja az általános iskolásokat. A kalandos mesetábor augusztus 26. és 30. között elsősorban a 3. és 4. osztályosoknak kínál élményeket. A közösen életre keltett mesét többféle módon dolgozzák fel a gyerekek. Az ősztől iskolába járó óvodások a Meseországból iskolába elnevezésű iskola-előkészítő mese- és élménytáborral zárhatják a nyarat, egyúttal az óvodás korszakot augusztus 21–24. között.

 

A Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. lehetőséget biztosít arra, hogy a közép- és felsőfokú tanulmányokat folytató diákok az akadémiai táborokban letölthessék a kötelezően előírt közösségi szolgálatot.

A városüzemeltető cégtől kapott tájékoztatás szerint idén a Pogány Frigyes Szakgimnáziumból érkezett a fiatalok többsége. A sporttagozatos tanulók a VUA nyári táboraiban (úszótábor, focitábor stb.) a kijelölt mentoruk mellett segédkeznek. Feladataik  közé tartozik többek között a táborozó gyermekek fogadása reggel, a sportversenyek irányítása, szabadidős játékok szervezése és egyáltalán: aktív részvétel a tábori életben.

Önálló nyári kereset

A diákmunka, a nyári pénzkereset lehetősége mindig is vonzó volt, hogy egy tinédzser valamivel gazdagabban vakációzzon, mint ahogy a szülőktől kapott zsebpénzből tehetné. A különböző zenei fesztiválokra szóló belépők, az útiköltség jelentős anyagi terhet ró a családokra, így a tizenévesek közül sokan ezt szeretnék saját zsebből megoldani, aminek az is az előnye, hogy a munkával megkeresett pénzből szabadabb érzés a nyaralás, a szülő is kevésbé szól bele, hogy mégis mire költi a pénzt a gyerek.

t5

A XVIII. kerületi Polgármesteri Hivatal öt éve vesz részt a „Nyári diákmunka” programban, melyet a korábbi Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezett. Ehhez azok a 16–25 éves diákok csatlakozhatnak, akik a tanév végétől diákmunkás álláskeresőként regisztrálnak a XVIII. kerületi  Kormányhivatal foglalkoztatási osztályánál. A hivatalban akár kétszer 13 diák is dolgozhat irodai kisegítő munkakörben, igényes környezetben adminisztrációs vagy könnyű fizikai munkát végezve, miközben bepillantást nyernek a munka világába.