Jobban látnak az új kamerák

Írta:  Puskás Attila 2018.07.19.

Bővíti, illetve felújítja a kerületi térfigyelő kamerahálózatot Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata.

Bővíti, illetve felújítja a kerületi térfigyelő kamerahálózatot Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata. A korszerűsítést a kormányzat által biztosított 80 millió forint pályázati támogatásból végzik el. A fejlesztés legfőbb célja a közbiztonság növelése, a lakosság biztonságérzetének javítása.
ter1
A technikai fejlesztést még ebben az évben megkezdi az önkormányzat. A tervek szerint előbb a szükséges korszerűsítést végzik el, majd ezt követi a kamerák telepítése új helyszíneken.
– A meglévő térfigyelő hálózat egyes elemei az évek során elhasználódtak, és helyettük, a technika fejlődésével, modernebb eszközök felszerelésére nyílt lehetőség – mondta Lévai István Zoltán alpolgármester. – A kamerák cseréjével együtt a rendszert működtető hálózatot is felújítjuk, így együtt lesz teljes a modernizálás.


Egyre több a kamera


A XVIII. kerületben már az 1990-es évek óta használatosak térfigyelő kamerák. A 2010-es évek eleje óta pedig egyre több és több készülék ügyel a közbiztonságra. Az önkormányzat 2015–16-ban pályázati forrásból 13 kamerát telepített az Alacskai-lakótelepre, a Havanna-lakótelepre, illetve a kerület más pontjaira. Saját költségvetési forrásból is sikerült bővíteni a rendszert, így szereltek fel 2014-ben több kamerát is a Lakatos-lakótelepen.

Az okososzlopoké a jövő


A biztonsági kamerarendszer felújításával, bővítésével egy időben úgynevezett okososzlopok kihelyezését is tervezi a kerületi önkormányzat. Egy ilyen lámpaoszlop – azon túl, hogy a tetején térfigyelő kamera van – egy mini elektromos autótöltő állomást tartalmaz, és 100–120 méteres körben ingyen wifijelet sugároz. A tapasztalatok alapján egy-egy oszlop akár 200 internethasználót is kiszolgálhat. A szerkezet USB-csatlakozók segítségével alkalmas különféle hordozható készülékek töltésére is. A tervekben négy oszlop telepítése szerepel, valamennyié forgalmasabb csomópontban, s várhatóan kerékpártároló és padok is szolgálják majd a felhasználók kényelmét.


A telepítések sikerét többek között az is bizonyítja, hogy a rendszerváltozás után meglehetősen rossz hírű Havanna-lakótelep bűnügyi statisztikája 2017-ben már nem volt rosszabb a többi fővárosi lakótelepénél. A kameráknak köszönhetően a rendőrök fogtak már el itt többek között autótolvajt és nőket zaklató illetőt is.


Mindent látó ügyeletes


A köztéri kamerarendszer által továbbított felvételeket 24 órán át követi a XVIII. kerületi Rendőrkapitányság térfigyelő szolgálata. Az ügyeletes több monitoron látja az eseményeket, és bármely gyanús fejleményre azonnal reagálni tud. Az ügyeleti helyiségből rá tud közelíteni a kameraképpel az adott eseményre, és ha kell, riasztja a járőrt.

ter2
A legtöbb kamera úgynevezett dome-, azaz kupolaformájú, így 360 fokban tud képet alkotni a környezetéről, s álló- és mozgókép készítésére egyaránt alkalmas.
Az új kamerák is hasonló módon működnek, de sokkal modernebb, úgynevezett IP-kamerák, melyek kiváló felbontású képet alkotnak éjjel és nappal is. A technológia lehetőséget ad arra is, hogy ahol nem szükséges vagy nem lehetséges a vezeték kiépítése, ott wifikapcsolattal továbbítsa a képet a kamera. A félgömbformájú kamerák a rendkívüli ellenállóságukról is ismertek. Az elforgatható optika vandálbiztosnak mondható, mivel nem könnyű elmozdítani, megrongálni, le- vagy összetörni.