A Zenevár ovisok kertészkednek

Írta:  2014.06.06.
Egy ökokertet is birtokba vehettek idén, a nevelési év végén a Zenevár Óvoda növendékei.

Minden évben, amikor beköszönt a nyár, tanévzáró bulit szerveznek a Zenevár Óvoda munkatársai az intézmény udvarán. Az idei program kicsit más volt, mint a korábbiak, mert a felhőtlen szórakozás mellett egy ökokertet is birtokba vehettek a gyerekek június 5-én.

– Az intézmény munkatársainak régi álma vált azzal valóra, hogy az óvoda az elmúlt évtizedekben elveszített földterületét visszakapta – mondta Vecsei Brigitta, a Zenevár Óvoda vezetője. – A „lábszomszédunkban” egy önkormányzati bérlemény van, az ehhez tartozó kert egy részét kaptuk vissza.
A munkatársaimmal elhatároztuk, hogy itt öko-kertet alakítunk majd ki. A célunk az volt, hogy nemcsak bemutatjuk az öko-gazdálkodás mindennapjait a gyerekeknek, hanem maguk is kertészkedhetnek az óvoda udvarán elkerített kiskertben. Minden csoport saját ágyást és gyümölcsfát kapott, amelyet a kerületi önkormányzat zöld óvoda pályázatának összegéből fedeztük.

Így az óvodások elsajátíthatják a környezettudatos magatartás alapjait, és a kerttel való foglalatosság a közösségi nevelésre is jó hatással van. Országszerte egyre több közösségi kert nyílt meg, a Zenevár óvoda is hasonlót kívánt megvalósítani, természetesen figyelembe véve azt, hogy nem felnőttek, hanem gyerekek gondozzák a növényeket, az óvónők felügyeletével.

Az az ünnepi pillanatokban az óvodavezető megköszönte munkatársainak és a szülőknek az év során nyújtott sok segítséget, majd Banyár László, a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Kádár Tibor, a településrész önkormányzati képviselője, Kirrné Feicht Ágnes kerületi főkertész és Vecsei Brigitta a gyerekekkel együtt felavatták az új kertet. Ezt követően a játéké volt a főszerep. Az udvaron valódi traktorokra, pónilóra is felülhettek az ovisok és ellátogathattak a rendőrségi, a mezőőri sátorba, ahol sok hasznos információra tehettek szert, és számos más érdekes programon vehettek részt. S aki megéhezett, az ehetett gulyáslevest, amelyet a szülők bográcsban főztek, és kaphattak palacsintát is, amelyet az óvoda dolgozói sütöttek.