Összehoz a sörfesztivál

Írta:  Puskás Attila 2018.08.15.

Tucatnyi sörfőzde kínálata csábította a Kossuth térre az augusztus 3–5. között negyedik alkalommal megrendezett kézműves sörfesztivál közönségét.

Tucatnyi sörfőzde rendkívül széles kínálata csábította a pestszentlőrinci Kossuth térre az augusztus 3–5. között negyedik alkalommal megrendezett Szent Lőrinc-napi Kézműves Sörfesztivál közönségét. Világos, barna és búzasörök, valamint az évek alatt egyre többek kedvencévé váló gyümölcsízesítésű söritalok habzottak a poharakban, korsókban.
sor2
A XVIII. kerület immár hagyományosnak mondható nyári gasztrofesztiválján a sör mellett kóstolható volt számos pálinkaféle, és azok is megtalálhatták kedvenc italukat, akik a bort vagy az abból készülő fröccsöt kedvelik.


A sör ünnepe


– Augusztus első péntekje a sör világnapja, így igazán stílusos, hogy ezt egy sörfesztivállal ünnepeljük – mondta szombat esti rövid köszöntőjében Ughy Attila polgármester.

sor7

sor1

A fesztivál ötletgazdája, Galgóczy Zoltán alpolgármester pedig leginkább annak örült, hogy a rendezvény egyre népszerűbb, és valódi családi programmá vált:
– Nagyon sok embert hoz össze ez a fesztivál, amiről most már elmondható, hogy a kerület második legnagyobb gasztrokulturális találkozójává nőtte ki magát.
Bebizonyosodott az, amiben a kezdetekkor az alpolgármester is csak reménykedett: a főváros dél-pesti régiójában is van helye a sörfőzés hagyományaira épülő többnapos gasztronómiai és kulturális rendezvénynek.

Ingyenes wifi a Kossuth téren


A sörfesztivál közönsége egy új közösségi szolgáltatást is kipróbálhatott a Kossuth téren. Amint azt Ughy Attila, a szombat esti Szekeres Adrienn-koncert előtt bejelentette, a pestszentlőrinc-pestszentimrei önkormányzat jóvoltából a téren a jövőben ingyenes vezeték nélküli – wifi – hálózat segítségével lehet kapcsolódni az internetre. A próbaüzem a nyár végéig tart, majd a tervek szerint állandó jellegű lesz ez a lehetőség. A szolgáltatás segítségével már a fesztivál alatt készült fotók és videók is gyorsan eljuthattak az ismerősökhöz, akik így szinte élőben kaptak ízelítőt a kitűnő hangulatból.


Az italok és a hozzájuk társuló különféle ételek árusai – a lángostól a sült kolbászon át a kürtős kalácsig minden megtalálható volt az ízek utcájában –mellett a Kossuth tér nagy részét foglalták el a minividámpark játékai. Ugrálóvár, körhinták és kisvonat, valamint dodzsem is várta a kicsiket és a nagyobbakat. Gyerek pedig volt bőven, mert rengeteg család jött ki a fesztiválra, amelynek három napja alatt valóban minden korosztály találhatott magának szórakozást, akár a gazdag színpadi programok, akár a különféle játékok révén.


Családi szórakozás


Kis túlzással az is megállapítható, hogy a szórakoztató játékok lassan nagyobb területet foglalnak el a Kossuth téren, mint maguk a sörös standok. Az egyre szebb téren szerencsére bőven van hely, és lesz még több is, amint befejeződik a felújítás újabb üteme. Lesz tehát hova terjeszkednie a fesztiválnak, legyen szó a jövőben még több sörkimérésről vagy játszóhelyről.

sor9

sor3
A tucatnyi sörkimérés között több olyan sörfőzde is elhozta régi és új termékeit, amelyik már a legelső, 2015-ös fesztiválon is részt vett. Ilyen volt például az Erdélyt képviselő Csíki Sör, amely – megküzdve a névhasználatért – a határon túli magyar sörkultúrát képviseli évről évre jellegzetesen markáns ízvilágú, erőteljes söreivel.
A magyar történelemből fakad, hogy hazánkban az évszázadok folyamán a német, úgynevezett lager típusú sörök terjedtek el. A fesztiválon továbbra is ezek a sörök a legkedveltebbek, de a kínálat egyre szélesebb. A legtöbb sörfőzde kínál már búzasört, és egyre több helyen készül az angol típusú, felsőerjesztésű – ale – sör. Ezt az alsóerjesztésű lagernél testesebb, „tartalmasabb” sörfajtát már nálunk is szívesen fogyasztják a sörkedvelők.

sor4
Az első lőrinci sörfesztiválon a legtöbben még csak nézegették, legfeljebb óvatosan kóstolgatták a különböző gyümölcsös ízesítésű, színes söritalokat, de mostanra már valódi kedvencekké és a fesztivál kínálatának elmaradhatatlan részévé váltak ezek a sörök is. Sőt a gyümölcsös söröknek köszönhetően egyre több hölgyvendég is szívesen látogat ki a Kossuth térre. Narancstól a meggypirosig, hagyományos, világos aranysárgától a barnán át egészen a feketéig habzott a nedű a poharakban.


Szülői szabadnap


Egy jó sör vagy a gyerekek esetében üdítőital és néhány jóleső falat mellett a barátkozás is könnyen megy. Két kisgyerek pedig pillanatok alatt összehozza egy jó beszélgetésre a sörpadon osztozó házaspárokat. Miután az óvodások egymás szavába vágva mesélték el a néniknek és bácsiknak az addigi nyári élményeiket, kiderült, hogy a tinédzserkorú gyerekek szüleinek „szabadnapos” program ez a nap.

Mayerffy emlékezete


Magyarországon évről évre növekszik a kézműves sörök termelése. A sörkedvelők a fesztivál három napja alatt is szívesen fogyasztották a már bevált kedvenceket, illetve ízlelték meg az újabb termékeket, hogy minél több sörkülönlegességgel ismerkedjenek meg. Nem mellékesen a magyar sörfőzésben a XVIII. kerületnek is van történelmi szerepe. Mayerffy Xavér Ferencnek a XIX. század első felében komlóültetvényei voltak itt, a Szent Lőrinc-pusztai gazdaságban termelte a komlót pesti és budai sörfőző házai számára.


– Alig várták a srácok, hogy induljunk, nem győztek sürgetni, hogy mikor mentek már. Majd azt is hozzátették, hogy nem kell hazasietni este – mesélte nevetve az egyik édesanya.


Nívós fellépések


A vidám beszélgetéseknek nagyszerű hátteret adott a színpadi program. A három nap során fellépett a XVIII. kerület számos tánccsoportja – a modern táncokat bemutató PL Team Dance Studiótól a Botafogo táncegyüttesen át a Tébláb néptáncosaiig –, és ismert zenészek, előadók koncertjei szórakoztatták a közönséget. A stílus itt is sokféle volt, hiszen eljött Kis Grófo, az Animal Cannibals, Kozsó és a Kozmix is. Szombat este Szekeres Adrienn énekelt, vasárnap pedig Ádám és Éva Neoton-slágerei töltötték be a teret. A humort ezen a fesztiválon Lorán Barnabás, azaz Trabarna képviselte, akinek gyors beszédét ugyan a kisebbek nem értették meg, de a Subaru versenyautó hangjának élethű utánzásán még a négyévesek is kacagtak.

sor6