Közlemény

Írta:  sajtóközlemény 2018.08.15.

A sikeres tárgyalások eredménye: előnyösen alakul át a repülőtér eljárási rendje!

 

Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának vezetősége tárgyalásokat kezdeményezett a HungaroControl Zrt. vezetőségével, aminek eredményeképpen a 2018. augusztus 16-án hatályba lépő új eljárási protokollban több kedvező változást sikerült elérni.
A jövőben Erzsébet- és Bélatelep irányában megszűnnek az 1. és 2. futópályáról történő felszállási manőverek következtében eddig előforduló besodródások, a felszálló repülőgépek pedig az intenzívebb emelkedés révén magasabban lesznek. Ráadásul a jövőben az esetlegesen előforduló szabályszegések bírsággal sújthatók. A szélsőséges időjárási eseteket kivéve 0:00 és 5:00 óra között minden fel- és leszállás kizárólag Vecsés irányába történik majd, illetve 5:00 és 8:00 óra között Erzsébet- és Bélatelep felé megszűnik a felszálló repülőgépek irányítása, így kizárólag a leszállás lehetséges.
Eredményesek voltak a tárgyalások!

airport1

airport2


Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának vezetősége, miután értesült a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalmát érintő új műszeres szabvány indulási eljárásokról, a lakosság érdekeit képviselve hivatalosan is arra kérte a HungaroControl Zrt-t, hogy egyoldalúan ne vezessen be olyan eljárásokat, amelyek a repülőgépek le- és felszállásával kapcsolatos műveletekben a kerület lakosságát zajkeltéssel, illetve káros anyag kibocsátásával hátrányosan érintik. Ughy Attila polgármester és Dömötör István alpolgármester, a területrész képviselője tárgyalásokat kezdeményezett a HungaroControl Zrt. vezetőségével annak érdekében, hogy a 2018. augusztus 16-án hatályba lépő új eljárási protokoll kedvezően érintse a kerület lakosságát.
Az önkormányzat vezetősége elérte, hogy a 2. futópályáról a jövőben nem történik repülés Erzsébet- és Bélatelep irányába, illetve az új felszállási rend nyomán megszűnnek az 1. és 2. futópályáról történő felszállási manőverek következtében előforduló besodródások. A gépek magasabban lesznek, így intenzívebb emelkedéssel, kevesebb manőverrel hagyják el a felszállópályát. A jövőben az indokolatlan eltérések miatt hivatalos bírságokat is ki lehet szabni. További jó hír a reptér mellett élő, érintett lakosoknak, hogy a szélsőséges időjárási eseteket kivéve 0:00 és 5:00 óra között minden fel- és leszállás kizárólag Vecsés irányába történik, illetve 5:00 és 8:00 óra között Erzsébet- és Bélatelep felé megszűnik a felszálló repülőgépek irányítása, így kizárólag a gépek leszállása lehetséges.

fejlec