Javítják a közbiztonságot a köztéri kamerák

Írta:  2014.06.23.
A XVIII. kerületi önkormányzat saját anyagi forrásainak felhasználásával is folytatja a térfigyelő kamerahálózat fejlesztését.
A XVIII. kerületi önkormányzat saját anyagi forrásainak felhasználásával is folytatja a térfigyelő kamerahálózat fejlesztését. Az elsődleges cél az Alacskai úti lakótelep kamerarendszerének kiépítése, amelynek révén egy újabb nagyobb kiterjedésű lakóterület közbiztonsága javulhat.

Amint annak Lévai István Zoltán alpolgármester már több szakmai és lakossági fórumon is hangot adott, az alacskai fejlesztést kiemelten kezeli a kerületi önkormányzat.

Épül a hálózat

– Ez a célkitűzés továbbra sem változott, és bár pályázati pénzt ezúttal nem kaptunk a fejlesztésre, saját erőből, egy 25 millió forintos beruházás keretében, megkezdjük a térfigyelő rendszer bővítését. Szándékunk szerint ez még ezen a nyáron megtörténik – számolt be a közeli tervekről Lévai István Zoltán.

Az elrettentő erőben bízva

Érthető módon a lakosokkal együtt örül Csabafi Róbert, a körzet fideszes önkormányzati képviselője annak, hogy kiépül a térfigyelő rendszer az Alacskai úti lakótelepen.
– Az itt élők már régóta várják ezt a fejlesztést, azt remélve, hogy javul a közbiztonság – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy a lakótelepen a legnagyobb gondot a betörések jelentik. – A kerület előző vezetése egy rendőrőrs telepítésével próbált segíteni az itt élőknek, de az végül valamilyen okból nem működött. Amint azt a tapasztalatok is mutatják, a lakótelepeken, illetve a többlakásos társasházakból álló területeken a térfigyelő rendszer a leghatékonyabb megoldás. Itt, az Alacskán is bízni lehet abban, hogy a kameráknak nemcsak a bűnügyek felderítésében, hanem, mintegy elrettentő erőként, a bűnmegelőzésben is fontos szerepük lesz.

A térfigyelő kamerákat – amelyeket régóta igényeltek már a helyi lakosok – a kerületi rendőrkaptánysággal egyeztetve, a szakemberek véleményét figyelembe véve helyezik el.
– Az Alacskán élők azt remélik, hogy ennek a kerületrésznek is ugyanúgy javul a közbiztonsága, mint ahogy az a már korábban bekamerázott területeken, például a Havanna-lakótelepen történt.

Jó tapasztalatok

Az, hogy pontosan hány térfigyelő kamerát helyeznek ki, nem tudható még, de többek között a főbb útvonalak találkozásánál és a közintézményeknél is lesz belőlük, és segítségükkel szisztematikusan igyekeznek lefedni a területet. A forgalmasabb közlekedési csomópontokba kerülő kamerák vélhetően javítani fogják a közlekedésbiztonságot is, mivel a tapasztalatok szerint az autósok az ilyen kereszteződésekben hamar alkalmazkodnak ahhoz, hogy ott térfigyelő kamera működik.
A Havanna-lakótelep 27 kamerából álló rendszeréhez hasonló eredményeket vár a kerület vezetősége az alacskai fejlesztéstől is. A Havannán jelentősen csökkent például az autófeltörések száma, az ott élők pedig annyira megszokták a kamerákat, hogy már tudatosan használják azokat önmaguk és gépkocsijuk védelmében.
A szakemberek szerint az Alacskai úti lakótelepen még sikeresebb lehet a térfigyelő rendszer, mert ott a házak között kevesebb a búvóhely és a be nem látható menekülőút.
– Ami a további telepítéseket illeti, az önkormányzat célja az, hogy a közeljövőben a kerület több más pontján is, például a Béke tér környékén vagy éppen Pestszentimre központjában, térfigyelő kamerák vigyázzanak a közbiztonságra – tájékoztatott a további tervekről Lévai István Zoltán.