Még nevezhetünk a főzőversenyre

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.08.22.

A szeptember 7-én és 8-án megrendezendő Bókay-kerti Napokon a zene és a tánc mellett a főzésé lesz a főszerep.

A szeptember 7-én és 8-án megrendezendő Bókay-kerti Napokon a zene és a tánc mellett a főzésé lesz a főszerep. A főzőversenyre augusztus 31-ig várják a csapatok jelentkezését a szervezők.

bok1
A korábban Szeptemberi Kóstolónak hívott, ősz elején megtartott eseményt másodszor rendezi meg Bókay-kerti Napok néven az önkormányzat és a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. Pestszentlőrinc-Pestszentimre legjelentősebb gasztrokulturális fesztiváljára, amelynek középpontjában ezúttal is a főzőverseny áll, szeptember 7-én és 8-án várják a kerületi családokat. A gasztronómia szerelmesei idén is három kategóriában nevezhetnek, és természetesen nem marad ki a kultúra sem: egyszerre két színpadon folynak majd a zenés programok.

 

Csapatok versenye


A főzőversenyre a szervezők hetven csapat jelentkezésére számítanak, s az eddigi tapasztalatok alapján mindig elkelnek a helyek. A házibajnokságon az önkormányzat és a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Kft. csapatai vesznek részt, de emellett továbbra is várják a főzni szerető társaságok jelentkezését. A nevezéseket augusztus 31-ig, illetve a főzőhelyek elkeltének idejéig adhatják le a csapatok. Érdemes figyelni a Bókay-kert közösségi oldalát (Facebook – Bókay-kert és rendezvényei), ahol tájékoztatást kapnak az érdeklődők a még meglévő vagy már elkelt bográcshelyekről – tudtuk meg Sonnewendné Lengyel Orsolyától.

 

Nemzetek konyhája


A Bókay-kerti Napokat szervező Városgazda Zrt. csoportvezetője azt is elmondta, hogy milyen ételkategóriák közül lehet választani: az egyikben bográcsos ételek főhetnek, a másikban grillételek készülhetnek, a harmadikban valamely nemzet speciális étele.
A nemzetek konyhája kategória új lehetőség a választhatóan elkészíthető ételek között, hiszen csaknem húsz évvel ezelőtt pörköltkészítéssel indult a program, amikor a rendezvény neve még Szeptember Feszt volt. Az esemény megszervezésének ötlete eredetileg tizenkilenc évvel ezelőtt egy Bókay-kerti családi piknik alkalmával született meg. Néhány évvel ezelőtt Szeptemberi kóstoló néven folytatódott az évről évre megismétlődő gasztrokulturális esemény, melynek sikerét jelzi, hogy mind többen vettek részt a főzős eseményen.

bok2
Az utóbbi években tematikus ételek elkészítése szerepelt a programban, így tavaly például csülökpörköltet készítettek a versenyző csapatok. Az idei új kategória, a nemzetek konyhája ételei között lényegében bármely nép jellegzetes ételeit elkészíthetik a résztvevők. Lehet közöttük akár székelykáposzta, chilis bab, gyros, vagy szusi is, csak az a lényeg, hogy az étel valamely nép specialitása legyen.

 

Kóstolás és értékelés


A főzőhelyeket szeptember 8-án reggel 6 órától foglalhatják el a csapatok, majd hozott eszközökkel és alapanyagokból a helyszínen kell elkészíteniük a választott ételt. Tűzifát és faszenet a szervezők adnak. A szakértőkből és a szervezők által delegált tagokból álló zsűri tíz órakor körbejárja a főzőfalut, megtekinti a főzőhelyeken folyó munkát, az ételek elkészítési módját és körülményeit. Ez utóbbiak ugyancsak pontokat jelenthetnek az értékeléskor.
Az elkészült fogásokból délben kell leadni az ételmintát, amit a zsűri kóstolást követően értékel, kategóriák szerint kialakítva a sorrendet. A 14 órakor kezdődő eredményhirdetésen Buday Péter mesterszakács, a zsűri elnöke osztja majd meg a tapasztalatokat, és értékeli a főzésben részt vevők teljesítményét. A három ételkategória első három helyezettje, valamint a két különdíjas díjat, oklevelet és egy gravírozott bográcsot vehet át a Fesztiválszínpadon, és minden résztvevő emléklapot kap.

Minden korosztálynak
A Bókay-kert két színpadán délelőtt 10 órától mindkét napon egymást váltják a különböző műfajokat képviselő előadók és csoportok. A fellépők között lesznek bulizenekarok, de például olyan neves zenészek is, mint Révész Sándor és Závodi János, akik fiatal muzsikusokkal közösen elevenítik fel az egykori Piramis együttes dalait, várhatóan nagy sikerrel.
Fellépnek helyi tánciskolák és néptánccsoportok, s bemutatót tartanak a Városgazda Utánpótlás Akadémia sportolói is. Az előzetes program szerint láthatóan minden korosztály képviselői megtalálhatják a számukra megfelelő programot, hiszen a műfaj kedvelőinek szóló operettshow mellett a fiatalok szórakozásáról olyan különleges előadók meghívásával gondoskodtak a szervezők, mint az Ocho Macho, Pély Barna, az Ismerős Arcok, illetve a szombat esti Retro Disco Show-val, amelyet DJ Lotters szolgáltat a közönségnek.