Kellenek-e nekünk a hetvenes évek?

Írta:  Bodzay Zoltán 2018.08.29.

A Révész-Závodi duó Piramis-koncertje lesz a Bókay-kerti Napok fő műsorszáma.

A szeptemberi Bókay-kerti napok első esti fő műsorszámaként a rock hazai hőskorából származó csapat, a Piramis két tagja lép fel fiatalabb zenészekkel kiegészülve.

revesz
A Piramis a ’70-es és ’80-as évek egyik legnépszerűbb rockbandája volt. A Révész Sándor énekes, Som Lajos basszusgitáros, Závodi János szólógitáros, Gallai Péter billentyűs és Köves Miklós dobos felállásban zenélő együttes hihetetlen népszerűségére jellemző, hogy akkoriban viták folytak ifjúsági lapokban arról, hogy kell-e nekünk Piramis brigád. Merthogy az akkori vállalatoknál valóban róluk elnevezett, úgynevezett szocialista brigádok alakultak, az iskolák úttörőcsapataiban pedig Piramis őrsök.
Évről évre megjelenő lemezük mindannyiszor százezer fölötti példányban kelt el, ami az akkori bezártságunk miatt természetesen más világ volt, de azért mégis mutatja, hogy sokan áldoztak arra, hogy ne csak a rádióban és a tévében hallgathassák kedvenceiket, hanem saját bakelitkorongjuk is foroghasson otthon. Aztán a csapat szétvált, mindenki különböző hazai formációkban próbálkozott, míg az énekes Révész Sándor külföldre ment, majd vidéken temetkezett el itthon.
Az egy-egy nagyszabású összeállás után mindannyiszor hosszú csend következett, pedig van igény a közönség részéről a Piramis zenéjére, hiszen már az is jelzésértékű, hogy immár mintegy két éve megy a műsor az ország különböző színpadain, így részben az eredeti előadóktól hallhatja a közönség többek között a Ha volna két életem, a Szállj fel magasra, a Csak néhány jó szó, vagy a Becsület című dalokat.
Az énekes Révész és a gitáros Závodi, magukhoz véve fiatalabb zenészeket (Horváth Ákos gitár, vokál, Nagy Gergő gitár, Megyaszay István basszus, Delov Jávor dob), Piramis évek címszó alatt 2016-tól újra koncertezni kezdtek itthon, s e vidéki és budapesti körút egyik fontos állomása volt tavaly júniusban az egykori Ifipark területén, a mai Várkert Bazárban tartott sikeres koncertjük. Most pedig feltehetően ugyanazzal a felállással jönnek a Bókay-kertbe, ahol szeptember 7-én, 20 óra 30 perckor lépnek fel.
Az azóta felnőtt valamennyi generáció által ismert dalokat ma is kívülről fújja a közönség és az eredeti énekhangon és hangzással, az egykori dinamikával előadott Piramis számok vonzzák majd feltehetően nem csak a pestszentlőrincieket és pestszentimreieket, hanem a környék településeiről és Budapest többi kerületéből is a közönséget.

(Kép: fortepan.hu)