Felújításokat támogat az önkormányzat

Írta:  Városkép 2018.09.04.

Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület augusztus 30-án.

Vallási szervezetek épületeinek felújítását támogatja az önkormányzat. A képviselő-testület augusztus 30-i döntése szerint négy helyi vallási szervezet egy-egy ingatlanjának a felújítását segíti pénzzel a kerület.

unit2

Négy szervezet kapja

A vallási szervezetek tevékenysége átszövi a kerületi civil és kulturális életet. Ha nem is mindegyik itteni lakos tagja valamelyik közösségnek, ezek vállalt feladatai érinthetnek bárkit akár egy érdekes rendezvény apropóján, akár karitatív munkájuknak köszönhetően. Ezért amikor az önkormányzat ezek működését segíti, valójában az egész kerület közösségi szerveződését támogatja. Hosszú évekkel ezelőtt alakult meg az egyházi kerekasztal, amely az önkormányzat és a vallási szervezetek közös fóruma, a képviselő-testület pedig egy idei határozatával már letette a voksát amellett, hogy igyekszik segíteni a kerekasztal tagjainak. Az augusztus 30-i rendkívüli ülésen arról hoztak újabb döntést, hogy a 2018-as költségvetés terhére közösségi célú épületek felújításának finanszírozásában vállal szerepet az önkormányzat. Négy szervezet négy ingatlanára jut ebből a támogatásból: kijavítják az agapé közösség gyülekezeti termének tetőzetét, felújítják a pestszentlőrinci unitáriusok templomának tornyát, az imrei baptista gyülekezet imatermében széksorokat cserélnek, ugyanakkor játszóelemet állítanak fel az udvaron, és teljes körűen renoválják a pestszentlőrinci Szent László-plébánia tetőzetét.

Megosztva előnyösebb

A fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló 2006. évi CXXXIII. törvény alapján Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata megosztott helyi adó – az ehhez kapcsolódó állami támogatás összegével növelt – bevételre szerez jogosultságot.
A megosztott helyi adó bevétel nagyságát jogszabály rendelkezései határozzák meg, amelyek szerint a kerületi önkormányzatokat összesen 46 százalékos részesedés illeti meg.
Az idegenforgalmi adó bevezetése átengedésének alapvető gazdasági indoka, hogy kerületünkben a közigazgatási és hatósági iroda 13 fizető szálláshely-szolgáltatót regisztrált. A jelen adatok alapján kerületünkben előnyösebb a fővárosi forrásmegosztás kereteiben részesülni az idegenforgalmi adóbevételből. A 2018. adóév vonatkozásában is Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testülete átengedte az idegenforgalmi adó bevezetését a fővárosi önkormányzatnak.

Vita a légi irányításról

A HungaroControl Zrt. augusztus 16-tól megváltoztatta az addig érvényben lévő repülési eljárásokat. Mivel a döntés hatással van a kerületre, az elmúlt hetekben a legfontosabb témák között szerepelt a helyi közéletben, és természetesen komoly súllyal szerepelt a képviselő-testület augusztus 30-i ülésén is. Ebben a témában nyilatkozott lapunknak Ughy Attila polgármester. Az interjú lentebb olvasható.