„Ha kell, elmegyünk a falig”

Írta:  Sütő-Nagy Zsolt 2018.09.04.

Ughy Attla: A nemzetközi előírások sem hozhatják rosszabb helyzetbe a repülőtér könyékén élőket.

 

A nyáron a HungaroControl Zrt. a repülőgépek felszállási eljárásának megváltoztatásáról döntött. A hír hallatán a XVIII. kerületi önkormányzat vezetői azonnali tárgyalásokat kezdeményeztek a légi forgalmat irányító cég vezetőivel. Ennek nyomán augusztus közepén egy észszerűnek tűnő megállapodás született, ami azonban az elmúlt hetek tapasztalatai alapján nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A lehetőségekről Ughy Attila polgármesterrel beszélgettünk.

 3. A. Ughy VAA 8364 copy

– Az elmúlt hetek lakossági panaszai arra utalnak, hogy nem csökkent, hanem nőtt a repülőgépek felszállásával kapcsolatos zajszennyezés a kerületben. Mi az önök tapasztalata?
– Ezt szomorúan tapasztaltuk mi is, nyugodtan mondhatom, hogy saját bőrünkön. Az önkormányzatot sokan keresték meg a helyzet miatt, ezért jelenleg az objektív adatok begyűjtését végezzük, hogy minél hamarabb tisztán láthassunk az ügyben.

Szigorúbb előírások

– A HungaroControl augusztusban látványos grafikával igyekezett mindenkit megnyugtatni, ám ezek szerint az nem volt az igazi…
– Úgy gondolom, hogy a grafika önmagában helytálló, ugyanakkor megtévesztő lehet, mert nem a konkrét zajhatást mutatja, hanem csupán a felszállási útvonalak változását.
– Miért kellett megváltoztatni a repülők felszállási rendjét?
– A HungaroControl vezetőségétől kapott tájékoztatás szerint az európai légi közlekedés biztonsági előírásai szigorodtak, így kevésbé lehet eltérni azoktól. Ezért fennáll a veszélye, hogy az unió bármilyen eltérés esetén kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen.
– Ez azt jelenti, hogy „eszi, nem eszi, nem kap mást” a kerületi polgár?
– Erről szó sincs, mi nem elégszünk meg a lehetséges következmények tudomásulvételével. A jelenlegi állapot számunkra elfogadhatatlan, és mindent elkövetünk, hogy az itt lakók nyugalomban élhessenek. A terület nyugalmának megőrzése kiemelt feladat, és ennek érdekében bárkivel felvesszük a harcot.
A kedvezőtlen tapasztalatok nyomán már megkezdtük az egyeztetéseket. Várhatóan egy sokszereplős tárgyalássorozatra kell felkészülnünk, mert nem csupán a légi irányítás, hanem – a környező települések mellett – a kormányzat illetékeseinek, sőt az unió szakembereinek a bevonása is szükségessé válhat.

Érvényt kell szerezni a megállapodásnak

– A kötelezettségszegési eljárás azonban elég ijesztőnek hangzik.
– Európa más városaiban is küszködnek hasonló problémákkal, ezért biztosan lehet megoldást találni. Azt nem tudom elképzelni, hogy az unió vezetőinek az legyen az érdekük, hogy tönkretegyék a repülőterek környékén élők nyugodt mindennapjait. Kompromisszumra kell törekedni – nincs más út.
– Hogy látja: mi lehet majd a megoldás?
– Erre még korai lenne válaszolni, hiszen sok szempontot kell figyelembe venni, de Dömötör István alpolgármesterrel azon leszünk a tárgyalásokon, hogy semmiképp ne romoljon a kerületiek életminősége, és a számunkra korábban tett zajcsökkentő vállalásoknak mielőbb érvényt szerezhessünk.  Ebben a kérdésben nincs alku, ha kell, elmegyünk a falig. De most elsősorban higgadtságra van szükség, mert csak észérvekkel, tényekkel alátámasztva lehet tárgyalni.