Bíróságra megy az önkormányzat a hazug Blikk-cikk miatt

Írta:  2014.06.27.
Helyreigazítási pert indít a Blikk ellen az XVIII. kerületi önkormányzat, mert a lap mai számában valótlan és rosszindulatú cikket közölt a városrész EU-projektjeivel kapcsolatban.

Helyreigazítási pert indít a Blikk ellen az XVIII. kerületi önkormányzat, mert a lap mai számában valótlan és rosszindulatú cikket közölt a városrész EU-projektjeivel kapcsolatban. Az önkormányzat a valótlan állítások miatt nemcsak a Blikk, hanem a cikket kritika nélkül átvevő médiumok ellen is fellép a jog eszközeivel.

A XVIII. kerületi önkormányzat délelőtt kiadott tételes cáfolatának összegzése:
Az önkormányzat költségvetésében NEM a saját vezetőinek „utazgatására” különítettek el külön összeget, hanem azért, mert a kerületi önkormányzat – egyedülálló módon – három kiemelt Európai Uniós program projektvezetője, és ebbéli minőségében 8-10 ország közös szakmai programjait koordinálja.
Ráadásul a cikkben említett 54 millió forint a kerületi költségvetésben ún. „átfolyó tételként” szerepel: az összeget – szigorú, EU-felügyelet alatt tartott elszámolás szerint – 23 partnervárosnak utalja tovább a kerület.
Az önkormányzatot tehát az Európai Unió bízta tehát meg azzal, hogy vezényelje és menedzselje le a nemzetközi, átfogó szakmai projekteket; a programokat az Európai Unió finanszírozza, nem az önkormányzat.
A projektekben (airLED – www.airled.eu; RE-SEEties – www.re-seeties.eu; RE-Block – www.urbact.eu) olyan területeken végzünk közös szakmai munkát európai partnereinkkel, mint a településfejlesztés, a repülőterek környékeinek fejlesztése, a lakótelepi fejlesztések, valamint a zöld- és geotermikus energiafejlesztési lehetőségek.
Fontos kiemelni, hogy a városvezetők elenyésző mértékben vettek részt a külföldi programokon, amelyekre jellemzően szakemberek, pedagógusok, civil és szakmai szervezetek képviselői utaznak az EU segítségével. Ezek szigorú kontrollt alatt lévő szakmai utak, amelyeknek minden egyes költségtételét az EU ellenőrzi.
Az önkormányzat a valótlan állítások miatt nemcsak a Blikk, hanem a cikket kritika nélkül átvevő médiumok ellen is fellép a jog eszközeivel.