Első alkalommal szerveztek Körösfőn községi napokat

Írta:  Péntek László 2018.09.07.

"Bízom benne, hogy ez valaminek a kezdete" – mondta Körösfő polgármestere az első községi napok megnyitóján.

Testvértelepülésünkön, Körösfőn már eddig is szerveztek falunapokat, de az idén először rendeztek a községhez tartozó Nyárszó és Sárvásár falvak részvételével egy kétnapos községi fesztivált, melyet az elmúlt hétvégén tartottak a körösfői Malomháznál.
Gyönyörű, nyárvégi, napsütéses időben kezdtek gyülekezni péntek délután, nemcsak a községből, hanem Kalotaszeg különböző településeiről is a kikapcsolódni, szórakozni vágyó emberek, gyerekek. A rendezvényt Károly Károly helyi református lelkipásztor egy rövid áhítattal nyitotta meg, kérve isten áldását a résztvevőkre.
Ezt követően Bódis László polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

kor2

kor11

kor2 2

kor12

kor13

kor44

kor55

kor66


– A mai nap a korábbi évekhez képest újdonságokat hordoz magában – mondta a polgármester. – A legnagyobb újdonság, úgy érzem az, hogy végre eljutottunk oda, hogy igazi községi napokat tartsunk. Bízom benne, hogy ez valaminek a kezdete! Kezdete az összefogásnak, az egy mindenkiért, mindenki egyért elvének. Az emberek közötti kapcsolatok nagyban meghatározzák egy-egy közösség életét. A határon átnyúló kapcsolatok sarkalhatnak bennünket megújulásra, egy új kultúra, népszokás és hagyomány megismerése kapcsán, és felhívja a figyelmünket arra, hogy tiszteljük saját értékeinket, szokásainkat és azt méltóképpen továbbítsuk gyermekeinknek, unokáinknak a helyi és nemzeti identitásunk fenntartása érdekében.
Két előadással vette kezdetét a délutáni program, melyet a Zilahon élő, körösfői születésű Kovács Kuruc János történész, valamint Vincze M. István a Kalotaszegi Református Egyházmegye esperese tartott Körösfő község a történelem sodrában címmel, előbbi Körösfő, utóbbi Sárvásár és Nyárszó történelmét mutatta be első írásos említésüktől napjainkig.
Hover Zsolt református lelkipásztor, író, újságíró bemutatta Erdélyi trónharc című frissen megjelent újabb kötetét, mely kötet Kalotaszeghez kötődő történelmi elemeket is tartalmaz, ezt követően pedig egy Körösfő községet bemutató kisfilmet nézhettek meg az érdeklődők.

k1

k2

k3

k4

k5

k6

k7


A magyarbikali gyerekzenekar színvonalas műsorát követően, minden szem az eget kémlelte, türelmetlenül várva egy ötszemélyes sportrepülőgép megjelenését és az abból kiugró négy ejtőernyős mutatványát. Néhány hónappal ezelőtt Oltean Gabriel került az önkormányzat titkári székébe, aki elmondása szerint szenvedélyes búvár és sportejtőernyős, aki ígéretet tett, ha lehetőség adódik ő bizony négy társával együtt bemutatja tudását. A pillanat elérkezett, és csakhamar megjelentek az apróka pontok az égen, magukkal hozva a Skide Transilvania sportegyesület és Románia zászlaját. A várakozó tömeg örömujjongásba tört ki, amikor a bárányfelhők közül megjelent az utolsó ejtőernyős egy hatalmas 3x7 méteres magyar lobogóval. Az idősebbek közül többen is a szemüket törölgették, alig hitték, hogy ilyet is láthatnak még Körösfő egén, mindenki ölelgette a sportolókat, és köszönte a felejthetetlen élményt, közben rengeteg fotót készítettek a nap hőseivel.
Később a színpadon megjelentek a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola gyönyörű diáklányai, akik modern táncokat adtak elő, őket Kovács Eszter és Jeler Mihály Réka körösfői tehetséges énekesek nagy sikerű műsora követett. A szabadtéri színpad előtti teret lassan megtöltötte az érdeklődők tömege, akik a Neoton Familia híres énekesének műsorára érkeztek. Felejthetetlen élmény volt. Fiatalok és idősek egyaránt „csápoltak” és vastapssal jutalmazták az „Éva” produkciót. A nap tűzijátékkal és egy hajnalig tartó „Áron” bulival záródott. A rendezvényen több mint ezerötszázan vettek részt, melyen a rendezők a gyerekekről sem feledkeztek meg, hiszen napközben különböző gyerekfoglalkozások, bábszínház, arcfestés valamint játszótér állt rendelkezésükre.
Szeptember elsején délután a körösfői önkéntes tűzoltók bemutatójával folytatódott a fesztivál, melynek során egy leselejtezett, égő gépkocsi oltását mutatták be a képzett tűzoltóink, azt a tűzoltókocsit és felszerelést használva, melyet a testvérvárosuktól, a XVIII. kerülettől valamint a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér vezetőségétől kaptak ajándékba.
A színpad aztán a népdalé és a néptáncé lett. A Körösfői Riszegvirág, a Bánffyhunyadi Suhanc néptánccsoport táncosai léptek fel, de gyönyörködhetett a közönség Hover Júlia és Kiss Evelin népdal és népballada előadásaiban is. Este minden jelenlévő gulyásvacsorát kapott, melyet az önkormányzat vezetői, köztük a polgármester készített a nap folyamán. A kétnapos rendezvényt tábortűz, ezt követően pedig szabadtéri utcabál zárta, ahol Dj Zoli szolgáltatta a talpalávalót.
A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel Kolozs megyei politikusok is: Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs Megye Szervezetének elnöke, László Attila szenátor, Antal Géza, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke, mely szervezet társzervezője volt a rendezvénynek, valamint a Fekete Mária, Bánffyhunyad alpolgármestere által vezetett delegáció. Felszólalásukban mindnyájan gratuláltak a szervezőknek, legfőképpen Bódis László polgármesternek a kitűnő ötletért és szervezésért, melyre nagy szükség lesz a jövőben is, egyben támogatásukról biztosították a továbbiakban is Körösfő fiatal és tehetséges vezetőit.