Tovább fejlődik a kerületi egészségügyi ellátás

Írta:  Puskás Attila 2018.09.08.

Az Egészséges Budapest Program keretében több mint 300 millió forintot fordíthat fejlesztésekre a XVIII kerületi önkormányzat.

Az Egészséges Budapest Program keretében több mint 300 millió forintot fordíthat fejlesztésekre a XVIII kerületi önkormányzat. A júliusban elfogadott 2019-es költségvetésben 41,9 milliárd forintot biztosít a kormány az Egészséges Budapest Programra. A főváros történetének legnagyobb egészségügyi programja révén 3 centrumkórházat hoznak létre Budapesten, és további 25 társkórházban, valamint 32 szakrendelőben valósítanak meg különböző fejlesztéseket.

egeszseg3
A XVIII. kerületben a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Egészségügyi Szolgáltató Thököly úti szakrendelőjében az épület energetikai korszerűsítésére, a laboratórium belső felújítására és az orvos-technológiai eszközpark fejlesztésére 338,8 millió forintot biztosít a program. Az önkormányzat a pályázati összeg segítségével digitális röntgen beszerzését is tervezi a Nemes utcai Pintér Kálmán szakrendelőben.
Amint azt Nagy Anikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára a Zsebők Zoltán Szakrendelőben szeptember 6-án rendezett sajtótájékoztatón elmondta, valamennyi pályázó, így a XVIII. kerületi önkormányzat is önálló, a helyi lakosság igényeinek megfelelő programot nyújtott be.

egeszseg1
- Ezt a programot fogadta el a pályázati bizottság, és ennek megfelelően a megvalósuló fejlesztések az kerületben élők érdekeit szolgálják majd, hogy gyorsan és jó minőségben jussanak megfelelő egészségügyi ellátáshoz. A szakrendelő felújítása jelentős lépés, és nagyon sok ember egészségmegőrzését, gyógyulását szolgálja.
Ughy Attila polgármester a szakrendelő épületének szükséges energetikai felújítása mellett legfőképp a betegségek megelőzésének, illetve a korai diagnosztizálásnak a fontosságát emelte ki.
- Szeretnénk folyamatosan elérni, hogy a járóbeteg-ellátás minden egyes szakterületén a jelenlegi csúcstechnológia szolgálja a lakosságot. Fontos, hogy ne csak az életévek számát tudja az orvoslás kitolni, hanem az aktívan eltöltött évek száma növekedjen. Ehhez pedig a gyógyítás mellett elengedhetetlen a szűrés és a megelőzés.
Az Egészséges Budapest Program sajtótájékoztatóján részt vett Dömötör István alpolgármester és Kucsák László, a Fidesz választókerületi elnöke is.

egeszseg2