Hivatalosan is testvérváros Szepsi

Írta:  2014.07.02.
A Felvidékre látogatott június utolsó hétvégéjén az önkormányzat küldöttsége, hogy a XVIII. Szepsi Napok keretében aláírják a település képviselőivel a testvérvárosi szerződést.

− A számoknak van üzenetük: Budapest XVIII. kerülete a XVIII. Szepsi Napok alatt írta alá testvérvárosi szerződését a felvidéki várossal. Szép és megható díszközgyűlésen mondhattam el a köszöntőmet – fogalmaz Facebook oldalán közölt bejegyzésében Ughy Attila polgármester, aki az önkormányzati küldöttség élén június utolsó hétvégéjén látogatott el a felvidéki Szepsire, hogy a település polgármesterével, Zachariaš Istvánnal aláírja a testvérvárosi megállapodást.

A szerződés megkötésének ötlete tavaly ősszel merült fel: a Bódva menti kisváros polgármestere kereste fel vele Ughy Attilát, a javaslat pedig találkozott egy régi önkormányzati szándékkal, amely szeretné elérni, hogy a kerületnek valamennyi határon túli területről legyen testvérvárosa. 2010-ben még a lengyel, bajor, bolgár, olasz testvértelepülések mellett a székelyföldi Tusnádfürdő volt az egyetlen ilyen határon túli kapcsolat, 2012-ben a kerülettel régóta jó kapcsolatot ápoló kalotaszegi Körösfő is csatlakozott a közösséghez, és most Szepsi is a kötelék tagja lett.

Ughy Attila az aláírási ceremóniát is magába foglaló díszközgyűlésen így köszöntötte az új testvért:
− Mi, itt Közép-Európa szívében hiszünk abban, hogy nem vagyunk egyedül, hogy mindig vannak társaink. Ha bizonyos élethelyzetekben ennek ellenkezőjét gondoljuk, akkor is tudjunk: ez csupán olyan próbatétel, amellyel kitartásunkat és a szűkebb és a tágabb közösség iránt érzett igaz érzéseinket teszteli a világ. Azt szeretném, hogy az általam hozott, az itt élők iránt érzett megbecsülés és tisztelet még sokáig itt maradhasson, hogy az önök vendégszeretetét hazavihessem, hogy egymástól távol is érezzük: kapcsolatunk nem a véletlen műve, hanem értékteremtési és értékmegőrzési szándékunk bizonyítéka.