Alkotásra fel!

Írta:  2014.07.04.
Kezdők és profik agyagozhatnak együtt péntekenként a Fehéren Feketén Galériában. A szakkörhöz folyamatosan lehet csatlakozni.

A modern, egyszer használatos tárgyak világában reneszánszát éli a kézművesség. Az emberi kéz alkotásai nem csupán a létrehozóiknak szereznek örömöt, miközben azokat készítik, hanem a felhasználók mindennapjait is szebbé teszik. A kézműves technikával alkotott használati tárgyakat ugyanakkor csak az tudja igazán értékelni, aki ismeri az elkészítés módját, folyamatát és jellegzetességeit. Aki maga is az alkotás útjára lép, arra az önkifejezés egy új formája és új élmények várnak.

Több, mint alkotás

A képzőművészet iránt érdeklődők és az alkotni vágyók számára 2013 vége óta működik kerámiaszakkör a kerületben. A foglalkozásokat minden péntek délután Nádasdi Mihály szobrászművész vezeti a Fehéren Feketén Galériában.
– Az idejárók kiélhetik a kreativitásukat, és feltöltődhetnek az alkotás örömével. Emellett elméleti tudást is szerezhetnek, mivel a foglalkozásokon művészettörténeti áttekintés is van, szót ejtünk a korszakokról és a stílusokról. A szakkör tagjai ezenfelül egymás munkáiból is inspirációt nyerhetnek – mesélte a galéria vezetője.

A foglalkozásokon a szakértelem és a segítség nem csak szóban érkezik – a szobrászművész oda-odamegy a tanoncok asztalához, és egy-két szakszerű mozdulattal formálja, alakítja a készülő tárgyakat.

Csilingelő égetés

Vázák, edények, figurák – mindenki a saját ízlése és képessége szerint alkothat. Nádasdi Mihály elmondta, hogy a szakkör ingyenes, az agyagot önkormányzati támogatással szerzik be.
– Az agyagból az első égetés során kerámia lesz, ami egy nagyon izgalmas folyamat. A kemencéből hirtelen kivéve a forró tárgyak különleges csilingeléssel pattognak a levegőn, és néhány tárgy még évek múlva is hallatja olykor ezt a különleges hangot – mesélte Markovics Tímea keramikus, aki néhány hónapja csatlakozott a szakkörhöz, és azonnal megkedvelte a társaságot. – Érdekes számomra, hogy itt a foglalkozásokon csak kézzel lehet dolgozni, hiszen én a munkám során általában korongot is használok. Főként dísztárgyakat készítek, és szeretem az aprólékosan elkészített darabokat. Egy-egy tárgyon órákon át képes vagyok dolgozni.

Az első égetés után lehetőség van a tárgyak kifestésére, amit egy második, úgynevezett mázas égetés követ, ekkor jönnek elő a máz végleges színei, a tárgy ekkor nyeri el végső formáját. Az elkészített műveket mindenki hazaviheti. A szakkörön családias a fogadtatás, kisgyerekektől a nyugdíjasokig mindenkit szívesen látnak. Mindig van olyan résztvevő, aki nem érkezik üres kézzel, így az asztalon innivaló és harapnivaló is akad.